Rađanje beba i praznici su vrlo povezani. Iako vam u prvom trenutku možda nije najjasnije, prema statistici se pokazalo da najviše žena ostaje u drugom stanju baš za vreme Božićnih i novogodišnjih praznika.

Ako uzmemo u obzir da trudnoća u proseku traje 38 nedelja ili devet meseci, nije ni čudo što se najveći broj dece rađa u septembru. To je podatak koji se ne manja godinama, a pokazao se tačnim kako kod nas, tako i u svetu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, deca se najčešće rađaju u avgustu, septembru i oktobru. Čak se jedan datum izdvojio i kao dan sa najviše rođenih beba, to je 23. septembar. Kada bi unazad izračunali, videli bismo da je to baš negde 1. januar, odnosno period oko novogodišnjih praznika kada su bebe začete. Takođe, postoji još jedan pik, to je zapravo početak leta i proleće, gde začeće možemo povezati sa periodom godišnjih odmora i to su morske bebe.

Dojenje, plaža, more
Shutterstock Mama doji bebu na plaži

U drugoj polovini godine i matičari imaju više posla. Prvo zbog venčanja, kojih je dosta u septembru i oktobru, ali i zato što se u tom periodu najviše beba upisuje u matične knjige rođenih.

"Rekord što se tiče određenih dana, 14. oktobar 2016. godine kada se rodilo tačno 87 beba, od toga 41 dečak i 46 devojčica, a što se datuma tiče 13. septembar 2017. godine kada se rodilo 48 dečaka i 32 devojčice", rekla je ranije Tanja Tošić, matičarka Opštine Stari grad.

(Yumama)