Saznali ste da ste trudni i sada imate nekoliko meseci da ugostite malog čoveka na svet. Želećete da mu osigurate samo najbolje jer je to od prvog trenutka neko vama najvažniji i zbog koga ste spremni na sve, ali ćete ponekad zaboraviti i na svoje želje i potrebe. I to je normalno, majčinstvo donosi brojne promene, a posebno su teški prvi dani kada se još svako od nas navikava na novonastalu situaciju.

Baš zbog toga što sledi posle porođaja i što će jedan mali život potpuno zavisiti od vas, period trudnoće iskoristite maksimalno da se posvetite sebi. Posebno uživanje je ako iščekujete svoje prvo dete jer ćete imati vremena da se potpuno posvetite sebi, svojim željama i potrebama.

Iako treba da uživate maksimalno, postoji nekoliko stvari koje obavezno treba da uradite pre nego što beba stigne. Podsećamo vam na njih:

Naspavaj se (dok možeš)

Nema sumnje da ćete osećati umor u trudnoći, posebno u prvom i trećem tromesečju i još gore ako imate probleme sa mučninama. Dakle, odmor je od vitalnog značaja. Jedna od stvari koja vam može pomoći jeste trudnički jastuk koji će rešiti sve muke kada kukovi počnu da vas bole noću.

"Tokom trudnoće, vaši karlični zglobovi i kičma posebno će biti pogođeni zbog hormonalnih promena u ligamentima i mišićima koji okružuju vašu karlicu, donji deo kičme i zglobove koji nose težinu, kao što su kukovi i kolena. Trudnice mogu da spavaju i da se odmaraju u bilo kom položaju u ranim nedeljama trudnoće, ali posle 19. nedelje trebalo bi da ograniče ležanje na leđima na kratak vremenski period. Koristite jastuk između nogu, ispod donjeg kolena ili iza leđa da biste se dobro oslonili, a ostali ispravljeni", preporuka je Svetske zdravstvene organizacije.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica spava sa jastukom

Obavesti svog poslodavca

Možda ćete se osećati nervozno i uznemireno kada poslodavcu budete trebale da saopštite da ste trudne, ali važno je da znate da postoje sistemi koji vas podržavaju. Najkasnije treba da kažete 15 nedelja pre termina porođaja, ali možete to da uradite i čim saznate da ste trudni ukoliko smatrate da vam je posao stresan ili naporan i da može uticati na vašu trudnoću.

Posetite stomatologa

Jedan od manje poznatih aspekata trudnoće je da ona mnogo utiče na zube. Neke žene mogu da pate od gingivitisa u trudnoći jer hormonalne promene čine vaše desni podložnijim plaku. Možda ćete otkriti i da patite od više upala i krvarenja, a vremenom to može da dovede i do povlačenja desni.

Da biste te probleme sveli na minimum, redovno posećujte svog stomatologa. Takođe bi trebalo da izbegnete slatkiše, sredstva za ispiranje usta i paste sa fluorom.

Ako patite od jutarnjih mučnina, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da ne perete zube do sat vremena nakon povraćanja. Umesto toga, isperite ih običnom vodom kako biste sprečili da kiselina ošteti vaše zube. Izbeljivanje zuba i tretmani koji uključuju rendgenske snimke se ne savetuju u trudnoći ili kada dojite.

Dobra vest je da je stomatološka nega besplatna tokom trudnoće, i godinu dana nakon porođaja.

Razmazite se

Sada je vreme da se potpuno posvetite sebi. Rezervišite tretman lepote, masažu za trudnice ili neki drugi vid opuštanja koji vam prija.
Možete koristiti ulje lavande da se oslobodite stresa i napetosti, a ako želite da se potpuno opustite, možda biste mogli rezervisati put sa partnerom kako biste uživali i potpuno se prepustili jedno drugom.

Koža, lice, nega, trudnica
Shutterstock Trudnica neguje kožu

Spakujte torbu za bolnicu

Sada ste svesni da je sve stvarno i da se upoznavabnje sa bebom približava. Vreme je da spakujete torbu. Ono najvažnije što vam treba staje u manju torbu, a ako porođaj iznenadi, bitno je da nju imate kod sebe, a sve ostalo vam mogu doneti. Šta je to što morate imati, pogedajte OVDE.

Najpraktičnije vam je i da spakujete malu i veliku torbu, a EVO kako je to uradila mama Mina i ispričala nam svoje iskustvo.

(Yumama)