Na adresu našeg portala stižu brojne ispovesti sa porođaja ali i drugih iskustava u roditeljstvu. Mogli smo da čujemo brojne priče o akušerskom nasilju koje su žene doživele, ali i kako su probleme svojih supruga podneli muškarci, kao i kako jedna majka gleda na porođaj ćerke i sve što je doživela u bolnici. Sada nam je jedna mama Bojana otkrila kroz kakve muke je ona prošla u porodilištu, a ne tiču se porođaja već onoga što sledi posle - nadolaženja mleka i dojenja.

Mama Bojana je već iskusna i na svet je donela svoje treće dete. Kako je imala prethodno znanje, znala je da su problemi sa grudima i jake upale dojki neizbežne, pa je u samom startu to pokušala da objasni medicinskom osoblju. Nažalost, nije naišla na razumevanje.

"Porodila sam se treći put, a pošto sam znala iz prethodne dve trudnoće da imam problem sa grudima i jakim upalama u dojkama, pokušala sam da skrenem pažnju na to. Međutim, koliko god da sam htela da objasnim tada dežurnoj medicinskoj sestri, nije želela da me sluša, a kamoli da mi pomogne da razbijem te čvorove iizvučem mleko. Čvorovi su svakog minuta bili sve gori, a ona mi je govorila da se ne trudim dovoljno da stavljam dete na grudi i da sam lenja, kao i da su mi to izgovori jer neću da dojim", počela je svoju priču mama Bojana.

dojenje-mama-doktor.jpg
Shutterstock Porodilja doji bebu

Tu noć se ona borila sa jakim bolovima i pokušavala sama sebi da pomogne. U mukama je dočekala i jutarnju smenu lekara.

"Celu noć sam stavljala obloge i izmlazala se koliko god mogu, a jutarnja smena me je zatekla kako plačem sa oblogama na grudima. Vizita je prvo došla kod mene i na moju žalost, odmah su me ablaktirali - zaustavili proizvodnju mleka kako ne bih završila na hirurgiji. Ovo je moje najgore iskustvo iz porodilišta", otkrila nam je mama Bojana, i dodala savet za sve mame i buduće mame:

"Nemojte da dozvolite da neko bude grub, nepristojan i bezobrazan prema vama, oni jesu medicinsko osoblje ali vi svoje telo i bolove osećate, a ne oni. Slušajte sebe i nemojte da ćutite ako doživite bilo koji oblik nasilja - progovorite. Danas-sutra će se i naše ćerke porađati, i one će možda to sve doživeti", zaključila je Bojana.

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)