Akušersko nasilje ili nasilje koje žene prežive u porodilištima se ne zaboravlja. U kojem god društvu da ga pomenete sigurno će postojati neko da ispriča svoju priču ili priču koju su negde čuli. Nažalost, dešava se i svuda je oko nas.

Neko će reći da u porodilištu svako radi svoj posao, a da žene drame oko uobičajenih stvari koje su deo procedure, da su nedovoljno edukovane time šta ih čeka u porodilištu i da se iznenade postupcima pa zbog toga se kasnije i žale. Postoje i oni koji kažu da žene ne sarađuju i da zbog toga dobiju ono što 'zaslužuju'. Svako će braniti sebe, a najgore je svakako ženama koje u najvećoj boli prođu i kroz akušersko nasilje, a sve vreme trpe i ćute zarad tog malog bića koje je upravo ugledalo svet.

Kako da prepoznam nasilje na porođaju?

Najjednostavnije objašnjeno, to je bilo koji oblik ponašanja koji, da ga doživimo na poslu, kući ili ulici, nazvali bismo nasilje i pokušali da nađemo pomoć i zaštitu.

Ovo su neke situacije u kojima se žena može naći, a smatraju se akušerskim nasiljem:

  • Nepredstavljanje i dominantno ponašanje osoblja sa kojim dolazite u kontakt.
  • Neizvesnost jer ne znate ko će raditi na vašem telu dok trpite bolove.
  • Dobijanje pogrešnih i polu-informacija.
  • Emocionalne pretnje i ucene.
  • Nemogućnost kretanja i prisiljavanje na ležeći položaj na leđima sa podignutim nogama čak i kada tražite da vam daju mogućnost da se krećete jer vam je tako lakše.
  • Nepoštovanje vaših želja.
  • Nepoštovanje privatnosti.
  • Zabrana unosa pića i hrane.
Babica, porođaj, žena
Shutterstock Babica pomaže ženi prilikom porođaja

Vaše dete će se roditi samo jednom i to iskustvo ne bi smelo da ostavi gorak ukus u ustima. Porodilišta treba, i moraju da budu, mesto veselja i saradnje, ne mesto straha i pristanka na sve. Nažalost, nasilje u porodilištima nije retko ali treba im stati na put. Pogledajte ispovest koju nam je poslala jedna mama koja je doživela akušersko nasilje.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)