Jelena Krstić ima samo 32 godine, a majka je troje dece. Ona je po struci dramaturg, dula i instruktorka joge, a njena priča o rađanju je potpuno drugačija od onoga sa čime se surećemo svakodnevno. Mama Jelena j svojih dvoje dece rodila u kući, i to ne zato što je 'iskrslo' i nije imala vremena da dođe do bolnice, nego zato što je upravo tako želela, i ona i njen suprug.

Svoje prvo dete rodila je u porodilištu GAK 'Narodni front', smatrajući da je dobro prošla. Međutim, tek kasnije kada je učila više o porođajima i slušala iskustva drugih žena, shvatila je da je sve moglo mnogo bolje. Ovo je njena priča koju je ispričala za portal Yumama.

"Prvo dete rodila sam 2018. godine u porodilištu 'Narodni front'. Za moje tadašnje poimanje ovo je bio najsavršeniji mogući porođaj. Brz, lak, netraumatičan. Ipak, kako su prolazile godine i kako je moja edukacija o fiziološkom porođaju rasla, shvatala sam da su mnoge stvari sa tog prvog porođaja bile daleko od prirodnih i prijatnih. Bušenje vodenjaka, stimulacija, epiziotomija, trenutno presecanje pupčane vrpce samo su neke od intervencija koje sam iskusila u tom porođaju, a za koje sam mislila da 'to tako mora'", započela je svoju priču mama Jelena.

Suprug je sve vreme bio uz nju u bolnici, i oboje smatraju da je to bio pravi izbor za njihov odnos, porodicu ali i da je imalo ogromnu važnost za njihovo dete. Međutim, dve godine kasnije, Jelena ponovo ostaje trudna ali ovog puta je sve drugačije jer je pandemija korona virusa uzela maha. Prisustvo očeva na porođaju je tada zabranjeno, ali ovaj par došao je na drugu, genijalnu ideju.

"U meni je od prvog porođaja tinjala ideja za porođajem kod kuće, ali mom mužu se nije svidela. Međutim, kako je to u junu 2020. godine bio jedini način da bude prisutan, pristao je na njega. Moj drugi porođaj bio je veličanstven. Muž me je sve vreme ljubio i bodrio i bio ogromna snaga i podrška. Naša ćerka došla je nežno i neometano na svet u toplini svog doma", govori nam ponosna mama, a onda još dve godine kasnije dolazi i treća trudnoća.

Međutim, za ovu trudnoću nije bilo dileme, od samog starta su oboje znali da će i ovaj porođaj da se obavi kod kuće. I njihovo treće dete, a drugi sin, dolazi na najnežniji način na svet. Njihova okolina koja je prvim porođajem kod kuće bila začuđena, ovog puta je potpuno normalno prihvatila odluku da to ponove.

"Tog jutra mi je naprsao vodenjak, a ja sam se ostatak dana družila sa dvoje starije dece, dok je muž radio. Ceo taj dan sam šetala i funkcionisala potpuno normalno. Znala sam da se plodova voda stalno obnavlja, beba me je uredno šutirala i znala sam da nema mesta panici. To veče smo otišli kod mojih roditelja, sa namerom da prespavamo tamo. Međutim, oko 9 uveče, dok je moj tata uspavljivao decu u spavaćoj sobi, a muž i ja sedeli sa mojom mamom u dnevnoj sobi, meni su krenule kontrakcije. Pomislila sam da je to sam početak i da imam još puno do porođaja i nisam htela roditeljima ništa da govorim. Međutim, kako je veče odmicalo, shvatila sam da bi ipak bilo pametno da se vratimo u naš stan", opisuje nam Jelena, a onda otkriva detalje sa svog trećeg porođaja:

"Kod kuće sam se njihala u kontrakcijama, tuširala, i muž mi je masirao krsta. Bila sam potpuno povezana sa svojim telom i bebom i mogla sam da se prepustim svakoj kontrakciji, i uprkos bolu, proživim kontrakciju sa zahvalnošću, jer znam da sam korak bliže upoznavanju sa bebom. U jednom trenutku sam osetila da želim ponovo da odem pod tuš, i par minuta kasnije u klečećem položaju u 02:15 sati rodila sam naše treće dete. Moja prva rečenica nakon njegovog rođenja bila je 'Kako je ovo bilo lako, ljubavi moja'. Sa sinom u naručju, i dalje sa njim povezana pupčanom vrpcom otišla sam u dnevnu sobu, i tamo smo legli, mazili se, odmarali i on je sisao. Posle nekog vremena, muž je presekao pupčanu vrpcu, i smestili smo sina na njegove grudi, kako bi se povezao i sa svojim tatom, a ja sam otišla da se istuširam", priča nam Jelena, a onda otkriva najlepši deo ovakve odluke:

"Svo troje smo legli da spavamo u spavaćoj sobi, a kada su se starija deca probudila, prešli su u krevet kod nas i od samog starta imali smo mogućnost da budemo porodica. Velika, srećna, petočlana porodica", zaključila je Jelena.

Da napomenemo, Jelena je za porođaje kod kuće imala pomoć stručnjaka, odnosno babice, koja je pomogla da sve prođe najbezbolnije, prihvati bebu i bude sigurna u bezbednost kako za bebu, tako i za mamu.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)