Hrvatsku javnost je u šoku nakon incidenta koji se dogodio u KBC-a Osijek.

Pacijentkinja M. počela je svoju ispovest kako je saznala da je trudna, a kako trudnoću nije planirala. Ona je otišla na pregled kod svog privatnog ginekologa, nakon čega je dobila uput u KBC Osijek. Istakla je da joj je bilo logično da tamo realizuje svoju odluku o legalnom pobačaju, te je otišla na preglede i ultrazvuk, no sve je dugo trajalo.

Prvi pregled u bolnici je obavljen je 22. februara, a na pregledu je utvrđeno da je sve u redu. Zahvat je zakazan 10 dana kasnije. Pacijentkinja je isipričala kako je doktorka u KBC-u Osijek razvlačila termin, pa je pretpostavila da je to radila kako bi mogla da se predomisli, iako je njena odluka o aborutusu bila čvrsta čitavo vreme.

U bolnici je pre zahvata imala kratak pregled kod anesteziologa koji je nije ni pogledao Napominje kako je od anesteziologa tražila opštu anesteziju jer je znala da će joj biti teško da podnese da bude budna tokom zahvata. Došao je 4. mart, kada je u 7 sati ujutro imala zakazan zahvat.

"Taj dan nas je bilo pet. Ja sam išla zadnja, mislila sam da je to jer sam ja jedina htela opštu anesteziju. Došla sam na red tek u podne, nisam ništa jela i pili zbog anestezije. Bila sam iscrpljena od čekanja, celo vreme samo slušaš razgovore o zahvatu. Samo sam htela da se sve više završi. Ulazim unutra, pre zahvata me medicinska sestra pitala par pitanja. Začudilo me što je sam zahvat izvodila upravo ona, a doktorka je stajala pored mene", priča M.

"Nisam znala kako to sve ide, a unutra me dočekala krv. Stojim tamo polugola, u sali su medicinska sestra i doktorica. Posvuda su iskorištene gaze i krv. I onda mi doktorka kaže da ne mogu dobiti opštu anesteziju, nego lokalnu, iako sam potpisala za opštu i išla na pregled kod anesteziologa kako bih je mogla dobiti. Doktorka mi je rekla da mogu čekati ili da se popnem na stol. Rekla sam joj da nemam snage za čekanje nakon pet sati. Doveli su me pred gotov čin. Na kraju sam pristala jer je sve predugo trajalo. Oni su se u nalazima lepo osigurali i napisali su da sam se sama predomislila, a to nije istina", nastavlja svoju ispovest pacijentkinja.

ispovest žene o abortusu
Foto: Shutterstock Žena u porodilištu

Zahvat je nekako izdržala, a sve je trajalo 15 minuta.

Tri nedelje nakon zahvata saznala da je i dalje trudna: "To me je šokiralo"

"Ostala sam ležati u bolnici još sat i po, dva, dobila sam ručak i pustili su me kući. Bilo mi je neobično jer sam još uvijek bila ošamućena od anestezije. Pre zahvata sam dobila apaurin, a zahvat se izvodio hirurški. Osetila sam da se nešto događa, ali ne mogu reći tačno šta. Nakon zahvata je napravila ultrazvuk i zaključila da je sve prošlo u redu", priča M.

Prema potpisanoj i ispečatiranoj dokumentaciji iz KBC-a Osijek, u otpusnoj listi je navedeno da je došla u šestoj nedelji trudnoće i da je zahvat uredno protekao. Ali, tri nedelje kasnije M. odlazi na pregled kod svog privatnog ginekologa, gde se utvrdilo da je plod netaknut i zdrav i da pobačaj nije prošao dobro. Odnosno kao da nikada nije ni bila na zahvatu.

Prošla sam jedno četiri - pet doktora taj dan. Svi su se ograđivali. Samo je jedna doktorka rekla da to nije greška, da znam šta sam potpisala, misleći na pristanak. Jasno mi je da postoji u svakoj operaciji rizik, ali ne razumem da je neko po meni 15 minuta radio, a da je plod netaknut. Poslala me da se javim u tajništvo i rekla da mogu probati ponovno tražiti zahvat, ali da je ona poprilično uverena da će me odbiti", prepričala je žena.

Više nisu hteli da urade pobačaj, tvrdili su da je prošao zakonski rok

ispovest žene o abortusu
Foto: Shutterstock 246777214 žena plače

"Odmah sutradan su me zvali s rešenjem Komisije koja me odbija jer se ja nisam javila u roku od dve nedelje na kontrolu i jer sam prešla desetu nedelju trudnoće. A nisam, prošla sam dva dana preko deset nedelja od menstruacije, a ne od začeća. U zakonu se navodi od začeća", rekla je M.

Morala u Amsterdam da završim ovu noćnu moru

Na kraju je, priča M, morala da ode u Amsterdam, gdje su je primili 12. aprila.

"Obavila sam dva razgovora, sve su mi objasnili, svaki korak. Ulivali su poverenje, bez rasprave su mi dali opštu anesteziju, tamo se zahvat i ne obavlja pod lokalnom anestezijom. Pregledali su me bez ikakvih komisija, obavila sam dva razgovora u kojima se utvrđivalo da je to zaista samo moja odluka, nije bilo nikakvog nagovaranja. Bilo im je jako čudno kad su saznali da su u KBC-u Osijek izveli hirurški zahvat, rekli su da im ne bi bilo toliko čudno da je pobačaj bio medikamentozan, ali da nemaju objašnjenje za ovo", ispričala je žena.

(Yumama/portal "24.sata")