Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NA GLAVI MOJE BEBE NALAZI SE NEKA RUPA": 10 pojava kod novorođenčadi koje bespotrebno plaše roditelje

Autor Sandra Krstanović

Otkrivamo 10 bezazlenih pojava kod beba zbog kojih nepotrebno brinemo.

 Mama, dete, beba Izvor: Shutterstock

Dolazak bebe u kuću je najveća radost ali i briga, neke pojave ponekad zabrinjavaju nove roditelje,iako su sasvim uobičajene.

1. Trzanje bebe

Da, zaista to može izgledati neobično, ali nema mesta za zabrinutost. Mame počnu paničiti kada njihova beba napravi nagli pokret, zakoluta očima ili se tokom spavanja trza. Sve su to posledice nezrelosti nervnog sistema i obično se gube do šestog meseca života. Naravno, to ne znači da je razvoj nervnog sistema završen, već da beba počinje praviti voljne pokrete umesto refleksnih.

Možda će vas zanimati

 2. Kako znati da bebi nije toplo ili hladno

Novorođene bebe ne mogu regulisati temperaturu svog tela pošto njihova termoregulacija još ne funkcioniše kako bi trebala. U prvih mesec-dva trebate voditi računa o tome je li bebi vruće ili joj je hladno i u skladu sa tim pružiti bebi konfor. Srećom, telo novorođene bebe ima oko 15 posto masnog tkiva, tako da je ona na neki način zaštićena od gubitka topline.

3.Beba vrlo lako može dehidrirati

Telo odraslog čoveka sastoji se od 52 do 65 posto vode, dok je taj procenat kod beba znatno viši do 75 do 85 posto. Međutim, pored toga što bebin organizam sadrži visok procenat vode, bebe mnogo brže dehidriraju nego odrasli. Zašto? Zato što je proces rada metabolizama u njihovom organizmu čak četiri puta brži nego kod odraslog čoveka i one mnogo brže dišu.

4. Približite se, još uvek ne mogu videti na daleko

Bebe u početku ne vide dalje od vašeg lica, i to kada im se približite vrlo blizu. Vremenom će se očne jabučice vaše bebe namestiti kako treba, rožnjača će "sazrveti", pa će se i njeno vidno polje proširiti.

 Beba, mama, nega
Beba i mama
Izvor: Shutterstock

5. Beba štuca često

Većina beba počnu štucati još dok su u maminom trbuhu. Ovo se događa kao posledica spazma dijafragme koja na taj način počinje "pripremati" mala pluća za disanje. Učestalo štucanje se nastavlja još nekoliko meseci nakon rođenja, pošto dijafragma još uvek nije sposobna u potpunosti kontrolirati protok vazduha. Ne brinite, štucanje za bebu nije neugodna pojava, već je oslobađa viška vazduha.

6.Beba je stalno gladna

Mame se uglavnom osećaju kao da ništa drugo ne rade osim što doje svoje bebe ili pripremaju adaptirano mleko za hranjenje na bočicu. To će trajati sve dok se njihov mali želudac ne proširi toliko da bi mogao prihvatiti veću količinu hrane koja će ih duže držati sitima. Uporeda radi, bebin želudac pedeset puta je manji od želuca odraslog čoveka. Oko prvog rođendana, on će dostići trećinu svoje konačne veličine.

7. Bebini obrazi su bucmasti

Da bi mogla pravilno sisati, bebini obrazi su "postavljeni" slojevima masnog tkiva, što svaku bebu čini neodoljivo slatkom. "Zadatak" ovog masnog tkiva jeste da pomogne vilici da se pomiče tokom sisanja, dok beba ne nauči pravilno pomerati jezik i gutati.

 Beba, osmeh
beba
Izvor: Shutterstock

8. Bebine uši su mi malo preklopljene

Ovo je naročito osetljivo pitanje za mame. Bebine mekane i savitljive uši preklopljene su i sve one se boje da će njihovo dete ostati klempavo. Neke mame bebi čak stavljaju kapicu, iako je vani 40 u hladu, samo da bi izbjegle "katastrofu". Nema razloga za paniku, jer će nakon nekoliko nedelja bebine uši postati čvršće i same će se namestiti na pravo mesto.

9. Bebinim kukovima treba malo vremena da se potpuno razviju

Kod novorođenih beba, kugla bedrene kosti nije načinjena od koštanog tkiva, već od hrskavice. Zato je vrlo važno da se beba pravilno povija, to jest da se primenjuje, takozvano, široko povijanje u prvih nekoliko meseci, tako će se sprečiti ispadanje "glave" bedrene kosti iz ležišta. Kontrola kukova kod ortopeda obavezna je u prva tri meseca bebina života.

10. Na bebinoj glavici nalaze se neke "rupe"

Svaka novorođena beba na glavici ima fontanele - mesta na kojima se kosti lobanje još uvek nisu spojile. Priroda ne dozvoljava da se ove kosti spoje da bi tokom poroda bebina glava sigurno, bez oštećenja, mogla proći kroz porođajni kanal. Nekoliko meseci nakon rođenja, one se počinju spajati, da bi se ovaj proces završio oko prvog rođendana.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica