Novopečeni roditelji imaju bezbroj pitanja i svakodnevno se bore sa nesigurnošću kada je odgajanje deteta u pitanju. Prvi put u bilo čemu je izazov, ali prvi put odgajati dete je možda i najveći izazov u životu.

Danas je mnogo lakše doći do informacija, u nekoliko klikova možete doći do brojnih saveta. Jedino na šta morate da obratite pažnju jeste da trezveno razmišljate o savetu koji pročitate na internetu.

Istraživanje koje je sprovedeno na 2.000 roditelja sa decom mlađom od dve godine, pokazalo je da novopečeni roditelji u proseku na Guglu postave pitanje o bebama najmanje šest puta dnevno. Jednostavnom računicom, dolazimo do toga da postave oko 2.000 pitanja u prvoj godini bebinog života.

Pitanja koja su roditelji najčešće postavljali bila su o tome koje proizvode stručnjaci preporučuju za bebe i kako se brinuti o kožnim stanjima poput pelenskog osipa (43 odsto), informacije o ishrani bebe (40 odsto), razlog plača bebe (38 odsto) i zašto njihova beba ne spava (37 odsto).

Čak 38 odsto ispitanih roditelja priznalo je da ih je iznenadilo kada su shvatili koliko malo su zapravo znali o prvoj godini bebe.

Porodica
Shutterstock Porodica

Neizvesnost i strah od grešaka u prvoj godini detetovog života su zaista veliki, a 71 odsto roditelja koji su učestvovali u anketi priznalo je da su se uveliko oslanjali na stručnjake za roditeljstvo.

Pored Gugl pretrage, tokom prve godine bebinog života, roditelji su zvali svoje roditelje oko 56 puta, a medicinske stručnjake 67 puta. Takođe su u proseku 1.600 sati proveli držeći svoju bebu i borili se kroz 77 neprespavanih noći, pa nije ni čudo što su morali da traže pomoć.

Iako prva godina roditeljstva može biti teška, dve trećine ispitanika smatra da je roditeljstvo njihovo najveće životno postignuće. Roditelji su posebno uživali u nekim umirujućim ritualima sa svojim bebama, poput nanošenja losiona (42 odsto), držanja (39 odsto) i zajedničkog fotografisanja (38 odsto).

(Yumama)