Kada se beba rodi prvo će upoznati svoju mamu, napraviti prve pokušaje dojenja, a sledeće sate će verovatno provesti u spavanju, poznatijem kao 'san za oporavak' koji je potreban i mami i bebi. Oboje ste prošli kroz veliku avanturi, pa iskoristite sate odmora koliko god možete.

Međutim, druga noć sa bebom je već nešto drugačija. Tvoja beba je bila u udobnoj i toploj materici zadnjih meseci i najverovatnije će sada shvatiti kako stvari baš nisu iste i počeće da protestuje, i to veoma glasno.

Sindrom druge noći

Ovo je vreme kada beba prepoznaje koliko se njen život promenio. Idilični život u materici zamenjen je sa životom u kom ima puno svetlosti, buke i sveukupno drugačijih uslova koji su za bebu šok. Jedina stvar koja tu promenu može olakšati je roditeljska blizina.

Beba će tražiti utehu i olakšanje obično u obliku dojenja i maženja. Ako te dočeka takav razvoj situacije, primetićeš da će beba svaki put kada je staviš u krevetac početi da plače što može biti iscrpljujuće i stresno.

grcevi kod beba_301455563.jpg
Shutterstock Mama i uplakana beba

Nemoj da prestaneš da je grliš

Prva noć kod kuće sa bebom može biti teška, ali će ti biti jednostavnije da se nosiš sa tim ako uzmeš u obzir šta beba sve proživljava. Odjednom su se sve stvari na koje je navikla promenile, od ograničenja u materici, redovnog kucanja tvog srca, stalnog žuborenja vaše materice, i dete se oseća nesigurno i uznemireno.

Upravo zbog toga beba prestaje da plače kada je držiš u naručju ili kada je dojiš jer joj time omogućavaš ono sa čime je upoznata. Zapravo je čvrsto grljenje bebe u naručju najbliže onom osećaju koji je beba imala u materici.

Bez panike

Pokušajte da ne paničite ako druge noći ne sklopiš ni oka i nemoj misliti da je konstantno dojenje na bilo koji način povezano sa slabim zalihama mleka. Što veći kontakr beba i ti imate na grudima, to će tvoje telo primiti bolje signale kako bi napravilo 'obilnu' zalihu mleka.
Zapravo, ovo je samo bebin način privikavanja na novi život izvan materice i treba joj neko vreme.

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama i beba

Kako se nositi sa svim tim?

Ako se beba smesti u tvom naručju ili na tvojim grudima, pusti je da te prigrli i da sisa. Ako zaspi na vašim grudima, nežno je pomerite sa dojke (tako što joj staviš mali prst u ugao usana) i pusti je da spava u tvom naručju barem 20 minuta jer time omogućuješ bebi da čvrsto zaspi pre nego što je premestiš u krevetić. Kada je beba u krevetiću, obavezno uhvati malo odmora i za sebe!

Svakako se menjaj sa partnerom u držanju bebe jer njoj nije važno ko će da je drži sve dok je u toplom naručju punom ljubavi. Fizički kontakt je itekako moćan, a i uz tatu beba će se smiriti, i to je idealna prilika da se njih dvoje povežu.

Možda ti nećeš ni doživeti ovakve situacije jer svaka beba je drugačija, ali ako budeš prolazila kroz 'sindrom druge noći', seti se da će i to proći, baš kao i svaki drugi roditeljski izazov, a tvoja beba će biti itekako zahvalna što si hrabro izdržala i olakšala joj te velike promene i prilagođavanje.

(Yumama)