Dijastaza u trudnoći napreduje kako se telo širi. Vezivno tkivo koje spaja vaše mišiće se stanji i širi se kako bi napravilo mesto za bebu koja raste. Nakon što se beba rodi, razdvojenost mišića može ostati, stvarajući izbočinu na stomaku koja može varirati u veličini, i potrebno je vreme da se sredi.

Postoje vežbe za dijastazu i saveti koji mogu pomoći, iako može proći i do godinu dana dok se trbušni zid ne vrati u normalu.

Kako da proverim da li imam dijastazu?

Lezite na leđa, savijte kolena, a stopala neka vam budu na podu. Stavite dlan nadole preko stomaka, da vam prsti budu okrenuti ka nogama, pa nežno pritisnite u predelu pupka, a zatim polako podignite glavu, privlačeći bradu ka grudima.

Ako osetite razmak od najmanje dva prsta između mišića dok se skupljaju, imate dijastazu. Ponovite postupak iznad i ispod pupka jer može biti širi na različitim mestima.

Razmak širine 4-5 prstiju smatra se težim oblikom.

Dijastaza posle porođaja
Shutterstock Dijastaza posle porođaja

Vežbe za dijastazu

Ukoliko primetite da imate dijastazu, najbolje je da se konsultujete sa fizioterapeutom. Ukoliko sami budete radili vežbe, to može dovesti do pogoršanja.

Ako imate teži oblik dijastaze i ne planirate ponovo da zatrudnite, operacija može biti pravo rešenje za vas. Ona uključuje spajanje mišića trbušnog zida duž srednje linije. Ako je manja dijastaza onda hirurg može proceduru izvršiti laparaskopski, a ukoliko je u pitanju teži oblik, moraće da se radi operacija abdomena.

Ako planirate još dece, onda se operacija ne preporučuje jer će trbušni mišići morati ponovo da se razdvoje tokom sledeće trudnoče.

Kako da izbegnem dijastazu?

Dobra ideja je da počnete da radite vežbe za ojačanje trbušnog zida pre trudnoće. Posavetujte se i sa fizioterapeutom koji je specijalizovan za zdravlje žene.

Nema razloga za stres zbog ovog stanja, ono neće negativno uticati na vašu trudnoću i oporavak. Veliku ulogu u dijastazi ima genetika, broj trudnoća, povećanje telesne težine i veličina bebe.

Dijastaza posle porođaja
Shutterstock Dijastaza posle porođaja

Da li je ikada prekasno da se dijastaza ispravi?

Ne! Uz odgovarajuću negu, možete ispraviti dijastazu čak i više godina nakon porođaja. Koliko vremena je potrebno za izlečenje zavisi od težine dijastaze, efikasnosti fizikalne terapije ili hirurške intervencije.

Imajte na umu da je dijastaza normalan pratilac trudnoće i da ima svrhu da bebi obezbedi dovoljno prostora za rast. I drugim delovima vašeg tela treba vremena da se prilagode nakon porođaja, a vaši trbušni mišići takođe vredno rade, tako da je ponekad najbolji tretman vreme.

(Yumama)