Već dobar broj godina unazad među roditeljima vlada trend da svojoj deci daju kratka imena. Lako se izgovaraju, internacionalna su, a sa sobom nose i posebna značenja. Ako za dete izaberete jedno od ovih imena, kroz život će ih pratiti snaga i lepe stvari.

Ukoliko imate dilemu oko izbora imena za svoju ćerku, možda vam naša kratka lista pomogne.

Ovo je spisak trenutno najpopularnijih kratkih imena za devojčice:

Lea

Lea – Ime latinskog porekla, nastalo od reči "leo", što znači "lav", zbog čega "lea" znači "lavica".

Lara

Ime latinskog porekla, skraćenica dvaju imena – Laura (što znači "lovorov list") i Larisa (što znai "zaštita"). Tako su Stari Rimljani nazivali kućne bogove koji su štitili kuću i kućni prag.

Beba devojčica
Shutterstock Beba devojčica

Neva

U duhu našeg jezika, reč Neva je izvedena od glagola "venuti", te ovo ime dodavanjem prefiksa "ne" ima značenje one koja je večno mlada, nikad ne vene, i koja je simbol mladalačke lepote.

Ana

na je definitivno jedno od najpopularnijih svetskih imena, koje je u pravom smislu internacionalno, a pripada grupi imena čije je poreklo biblijsko. Za ovo ime se vezuju dobrota, milosrđe, svetlost, svevremenost. Postoji verovanje koje kaže da se će sve devojčice sa ovim imenom biti posebne, lepe i pametne.

Una

Una je reč italijanskog porekla, koja znači jedna, jedinstvena, neponovljiva. Kod nas se takođe dovodi u vezu i sa geografskim pojmom reke Une.

(Yumama)