Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMRLA NA 8 MINUTA TOKOM POROĐAJA: Sve je bilo u redu dok nisam primila epidural, a onda sam 10 sati bila u komi

Ispovest žene kojoj je zbog epidurala stalo srce na 8 minuta.

 Epidural, porođaj Izvor: Shutterstock

Sve više žena se odlučuje za epidural pri porođaju. On umanjuje bolove, ali žene i dalje mogu da osete napone i da na lakši način rode svoje bebe. Međutim, jedna Britanka imala je retku alergijsku reakciju prilikom aplikovanja epidurala zbog čega joj je srce stalo.

Kloi Holbruk (22) pretrpela je retku reakciju na epidural, zbog čega joj je srce stalo i narednih par sati bila je u komi.

Možda će vas zanimati

Nakon što su joj lekari ubrizgali malu količinu anestezije, Kloi je kolabirala i umrla na osam minuta. Njen parner je sa užasom gledao kako mu je žena pala u nesvest, a nakon toga su je hitno odveli na carski rez kako bi što pre porodili njihovog sina.

I mama i beba su se potpuno oporavili posle kratkog vremena, a Kloi je odlučila da svoju priču podeli sa javnošću.

"Primljena sam u bolnicu u 38. nedelji trudnoće. Sutradan su mi počele kontrakcije i odveli su me u salu za porođaj. Sve je bilo u redu dok nisam pristala na epidural", započela je svoju priču Kloi.

 Aplikovanje epidurala pred porođaj
Aplikovanje epidurala pred porođaj
Izvor: Shutterstock

Ona objašnjava da je u početku osetila glavobolju jer joj je pao krvni pritisak, a zatim je došlo do zastoja srca.

"Lekari su odmah napravili pet kompresija grudnog koša, a onda odlučili da urade carski rez kako bi spasili život mog sina. Dete je rođeno beživotno, ali se oporavilo za nekoliko sendi, dok su meni ubrizgali adrenalin. Nakon toga su me stavili u indukovanu komu narednih 10 sati, i pružili su mi podršku pri disanju. Svog sina sam prvi put videla tek kada sam se probudila", objasnila je mama Kloi.

Krešimir Reiner, specijalista anesteziologije, tvrdi da je ovakva situacija vrlo retka i da postoji više faktora koji je izazivaju.

"Srčani zastoj za vreme ili neposredno nakon aplikacije epidurala tokom vaginalnog porođaja, je ekstremno redak slučak. U medicinskoj literaturi postoji svega nekoliko opisanih slučajeva", rekao je anesteziolog i dodao:

"Pretpostavljam da je srčani zastoj nastupio usled naglog pada krvnog pritiska i broja srčanih otkucaja. Oni nastaju kao posledica uticaja anestetika na nerve koji izlaze iz kičmene moždine. Treba naglasiti i da je kod trudnica, posebno onih koje se porađaju u ležećem položaju na leđima, rizik od pada pritiska nakon epidurala dodatno povećan jer materica pritiska donju šuplju venu i samim tim smanjuje dotok krvi u srce", kaže Krešimir i naglašava da postoje brojni faktori koji su mogli dovesti do srčanog zastoja.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica