Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLI, MLEKO CURI, A VI STE OSETLJIVIJI: Evo šta žena može očekivati od intimnih odnosa posle porođaja

Seksualni odnosi posle porođaja tema je o kojoj se retko govori.

 Kada smem da imam seks posle porođaja Izvor: Shutterstock

Šta očekivati od odnosa posle porođaja

Intimni odnosi nakon porođaja su jedna od "bauk tema", i žene i njihovi partneri bi pitali svašta ali nisu sigurni kome da se obrate, sramota ih je. Svi su tu da vam dele savete o roditeljstvu, spavanju, kupanju, hranjenu vaše bebe ali o intimnim odnosima i vašim potrebama, o tome niko ne govori.

Zdravstveni radnici preporučuju izbegavanje seksualnih odnosa šest nedelja nakon porođaja, ali ipak sve zavisi od žene i kako se ona oporavlja i oseća. Na vašem pregledu nakon tog perioda, lekar će utvrditi da li možete normalno da nastavite sa intimnim odnosima, ali i vežbanjem, piše "Huffpost".

Možda će vas zanimati

Ovo su stvari koje možete očekivati od prvih seksualnih odnosa nakon porođaja, i nemojte da vas zabrinjava:

Nije neobično da seks bude bolan, bar u početku.

"To boli! Koliko god sam mislila da sam spremna, nisam. Nakon vaginalnog porođaja – između moje dece ima skoro 12 meseci razlike – stvari jednostavno nisu bile iste tamo dole. Poze koje sam nekad volela na kraju su rezultirale bolom. Morala sam da naučim da budem strpljiva, kao i moj muž. Sa vedrije strane, postaje mnogo, mnogo bolje", prisetila se Tonia Guč Man, influenserka.

Prirodni lubrikant ne radi baš uvek

"Seks nakon bebe je bio pomalo neprijatan. Kada mi je doktor odobrio seksualnu aktivnost, nisam se plašila da se vratim u te vode. Ali kada sam imala seks, osećala sam se malo drugačije fizički. Nije bilo loše niti bolno – samo je bilo drugačije. Vremenom sam počela da otkrivam neke razlike. Na primer, dole je bilo suvlje nego inače. Bilo je potrebno malo više predigre – da bi se podstakao prirodni lubrikant", prisetila se Čelsi Vašington, voditeljka podkasta "Čudna mama".

Odgovor na spisak koji je nasmejao Internet: Zbog čega je sve jedan suprug odbio seks?,
Izvor: Foto: Shutterstock

To što ste imali carski rez ne znači da možete brzo da se vratite u igru

"Većina ljudi zna da ne možete da dižete teške terete ili da vežbate nakon carskog. Ali takođe ćete morati da apstinirate od seksa otprilike šest do osam nedelja kako bi se stomak zacelio. Imala sam vrlo malu želju za seksom. Moje telo se oporavljalo od teške operacije, a takođe sam se brinula o novorođenčetu. Te stvari u kombinaciji učinile su seks apsolutno poslednjom stavkom na mojoj listi! Jednostavno sam bila iscrpljena sve vreme", kaže Melisa Kampos.

Dojenje može učiniti da ste osetljivi na dodir

"Uopšte se nisam osećala seksi, i to duže od šest nedelja nakon porođaja. Bukvalno sam se osećala kao krava i poslednje što sam želela je da neko drugi dodirne moje telo. Srećom, imam sigurnog i saosećajnog partnera koji mi je bio podrška i nikada me nije pritiskao da izađem iz zone komfora. Uz dobru komunikaciju, pronašli smo nove načine da budemo intimni", rekla je Đina Mekgilen, ilustratorka.

Seks posle porođaja: Kratki odgovori na najvažnija pitanja.
Izvor: Foto: Shutterstock

Ako imate seks tokom perioda dojenja, verovatno će vam malo curiti mleko

"Kada ste seksualno stimulisani, vaše mleko će curiti. Ovo može da bude i kapljica, ali i pun mlaz direkt u lice vašeg partnera. Moraćete da se naviknete na više tečnosti", kaže Kejti Brunel, voditeljka podkasta "Redefining the rinbow".

Intimni odnosi mogu biti bolji

"Očekivala sam da će seks nakon bebe biti bezveze. Ali nakon što sam prošla kroz nešto tako intenzivno sa svojim mužem, vođenje ljubavi je još strastvenije. Naša beba spava u našem krevetu, tako da moramo biti kreativni u tome gde imamo seks. Nevaljalo je i zabavno imati seks na različitim mestima u našoj kući! Takođe sam primetila da nakon vaginalnog porođaja neke poze stvaraju veći užitak. To je nešto što definitivno nisam očekivala nakon bebe", saopštila je Lina Forestal, blogerka o majčinstvu i voditeljka "The New Mamas Podcast".

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica