Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆU POVREDITI BEBU AKO IMAM ODNOSE? Ovo su odgovori na najčešća pitanja o SEKSU U TRUDNOĆI

Mnoge mame se pitaju da li je u redu imati seksualne odnose u trudnoći. Ne brinite se, u redu je. A mi izdvajamo sve što bi trebalo da znate o tome!

 seks u trudnoci_1451128694 Izvor: Shutterstock

Da li je normalno da imate seksualnu želju u trudnoći? Apsolutno jeste, to je normalno, i ne brinite, beba se neće ljutiti.

Da li je normalno da nemate želju? Naravno, i to je sasvim u redu i kod nekih trudnica se dešava.

možda vas zanima

Stručnjaci ističu da je drugi trimestar najbolji period da uživate sa partnerom, jer su mučnine prošle, vi imate energije, a ni stomak još uvek nije mnogo veliki.

Da li je sigurno imati seks u trudnoći?

Osim ako vam to doktor nije zabranio iz nekog razloga, odnosi su potpuno dozvoljeni. Oni neće naškoditi ni vama ni vašoj bebi. Lekar može zabraniti odnose ukoliko imate problem sa grlićem ili stanje pod nazivom placenta previa.

Trenutni stavovi stručnjaka su takvi da seks ne samo što je u redu nego ima i velike prednosti po vas. To umiruje hormone, ali i podstiče protok krvi. Pored benefita za vas, to je dobro i za bebu.

Šta treba da znam o seksu u trudnoći?

Možda će vam genitalije biti osetljivije u trudnoći. Usled promene u hormonima, može se desiti da osećate kako su vam karlica ili polni organi nekako zategnuti.

Mnogi stručnjaci ističu kako vam odnosi u trudnoći mogu biti mnogo lepši nego inače.

Da li će me boleti?

Ne brinite se, neće. Materica se u trudnoći malo više pomera nego inače, pa ne treba da se brinete o tome. Beba je potpuno zaštićena, pa ni toga ne treba da se plašite.

Da li će seks tokom trudnoće dovesti do pobačaja?

Ne, seksualni odnosi ne mogu dovesti do pobačaja. On se dešava iz nekih drugih razloga. Istraživanja su dokazala da seks ne podstiče ni rani porođaj.

Ipak, ako imate sa nekim drugim partnerom odnose, koristite zaštitu, kako ne bi došlo do potencijalnih polnih bolesti.

Da li treba da me brine ako prokrvarim posle seksa?

Uvek o krvarenju treba da pričate sa lekarom, ali ne bi trebalo da pravite veliku paniku. Možda tokom odnosa dođe samo do iritacije osetljivotg grlića.

Koje poze su sigurne, a koje treba izbegavati?

Dobra vest je da je većina poza potpuno sigurna za vas i bebu. Ipak, neke položaje, recimo na leđima, bolje bi bilo da izbegnete. Pogledajte OVDE koje poze treba izbegavati tokom trudnoće. 

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica