Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porođaj se bliži: Kako da znam da beba uskoro stiže

Na samom kraju trudnoće telo počinje da se priprema za sam čin porođaja. Prepoznajte nekoliko znakova i promena koje se dešavaju i možete biti sigurni da je porođaj vrlo blizu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čak ni roditelji koji su prošli kroz sve ne mogu tačno znati kada će beba rešiti da dođe na svet. 

I kada stomak toliko poraste da je nemoguće zamisliti da bude još veći, mogu se javiti neki rani znaci porođaja. Imajte na umu da se oni ne javljaju po određenom redosledu. Oni samo nagoveštavaju da je porođaj vrlo blizu.

- Pojačan sekret, nekad je moguće da bude braonkast li rozikast

- Osećaj kao da se beba spušta niže ka karlici. Više ne pritiska vašu dijafragmu i možete opuštenije da dišete. 

- Gubitak na težini

- Jak bol u donjem delu kičme koji se javlja i nestaje. 

- Češći rad i pokreti creva sa grčevima. Telo tako prazni creva, kako bi se materica lakše stezala

- Osećaj pritiska u predelu karlice

- Omekšavanje ili proširenje grlića materice, što će vam doktor na pregledu ustanoviti

- Češće lažne kontrakcije 

- Osećaj nemira, viška energije, ili čak izrazito pojačan umor. Imate osećaj da ne treba ništa da ostavite nedovršeno. Ipak, čuvajte energiju za porođaj.

Povezane vesti

Znaci da porođaj kreće

Pucanje vodenjaka. U većini slučajeva ovo se ne dešava kao u filmovima, već to bude mala količina tečnosti. Najveći broj žena se porodi tokom dvanaest sati nakon pucanja vodenjaka. Ukoliko se to ne dogodi, obično se radi indukcija, jer pucanje vodenjaka dovodi do većeg rizika od infekcije. 

Otpuštanje obojene tečnosti. Tokom trudnoće, grlić materice je zatvoren, a mukus ostaje unutra, i to je prirodan način da se beba štiti od infekcije. Kada porođaj počinje, grlić se otvara i omekšava, jer se sprema za porođaj, pa može doći do otpuštanja braon ili roze tečnosti. Kako se grlić širi, tako dolazi do pucanja kapilara. Nakon ovoga, porođaj može biti za nekoliko sati, dana, ali čak i nedelja. 

Jak bol u leđima. Da, leđa će vas verovatno u poslednjih nekoliko meseci boleti. Ipak, kada taj bol bude praktično neizdrživ, to znači da je porođaj blizu. Kod jedne trećine žena je beba okrenuta leđima ka maminoj kičmi (u većini slučajeva je okrenuta licem).  Rezultat ovoga je bol koji je jači u leđima nego u stomaku. Ipak, bez obzira na to kako je beba okrenuta, jak bol u leđima se javlja kod većine žena pred porođaj.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica