Želim da napišem svoju priču o porođaju i da smirim ženice koje se plaše porođaja, da ih utešim, oraspoložim i nasmejem svojom pričom.

Imam 20 godina, prva mi je trudnoća bila, prvi porođaj. Naravno, sve nas koje smo prvi put trudne zanima šta i kako, od silnih priča kako je bolno, užasno, šta me čeka sa bebom i tako dalje. Uplašila sam se, imala sam veliki strah, planirala carski, epidural, sve samo ne prirodno. Došao je taj dan.

Ceo dan me boleo stomak. Ma boli malo, valjda nije to to. Nisam bila uplašena uopšte.

Legnemo muž i ja uveče, boli me stomak, ja opet mislim nije to to. Pokušavam da spavam, ali su bolovi sve češći i jači. Budim muža u 3:00 i kažem mu da me vodi u bolnicu.

Primaju me odmah, otvorena sam bila šest prstiju. Nikakva panika, strah, ništa me tad nije uhvatilo, nisam uopšte razmišljala o tome. Bila sam sasvim opuštena.

Smeštaju me u sobu. Kako sam legla u krevet pukao mi je vodenjak. Zovem doktora, vode me odmah na sto, priključuju mi CTG, prate sve. Meni bolovi sve jači i jači, jedva izdržavam. 

A onda je došla babica koja mi je sa neke strane donela sreću i pomogla. Kaže ona meni: "Smiri se, mila, veruj mi, bole te samo kontrakcije, porođaj nećeš ni osetiti". Posle te njene reči odmah sam se opustila i osetila dole glavu, krenula sam da guram (onako kao kad kakite), napela sam se tri puta, ne ispuštivši ni glasa, i beba je izašla. Sam proces porođaja nisam ni osetila, za tri minuta sam se porodila.

Zato želim da skrenem pažnju da vam ne treba vrištanje. Polako. Dišete, gurate i sve će biti u redu. Hvala doktoru i sestrama koje su mi non-stop pričale kako i šta. I ja sam se porodila u tišini, na brzinu, prvi porođaj. Beba je dobila ocenu 9 i sve je bilo super. 

Pročitajte i...

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.