Porođaj sa sobom nosi neke zaista neprijatne stvar, a jedna od njih, tokom vaginalnog porođaja, jeste pucanje međice. 

Mnogo je važno normalizovati ovu pojavu i smanjiti strah od toga kod žena, jer se to zaista često dešava. Kako biste bile spremne i da se ne biste plašile, izdvojili smo sve što treba da znate.

Šta je ruptura (pucanje) međice?

To je pucanje prostora između vagine i rektuma koje se javlja u trenutku bebinog izlaska. Ono se dešava spontano, što znači da ga doktori nisu sami sekli. "Tokom rađanja, vagina mora da se dovoljno proširi da bi dozvolila bebi, čija je glava veličine dinje, da izađe", ističe doktorka Šeri Ros. Srećom, vagina se uvek rastegne koliko treba, mada se u nekim situacijama desi pucanje. 

Koje su šanse da dođe do pucanja međice?

Nažalost, šanse da dođe do pucanja su zaista visoke. Žene koje se prvi put porađaju imaju 95 posto šanse da dožive neku vrstu pucanja tokom porođaja, jer im taj deo nije dovoljno fleksibilan. 

Postoje i situacije u kojim su šanse za pucanjem povećane, poput viška kilograma ili vrlo brzog porođaja, pa međica nema vremena da se prilagodi i dovoljno istegne za bebin izlazak. Još jedan faktor može biti i bebina pozicija - na primer, bebe okrenute glavom na gore stvaraju dodatni pritisak na donji deo vagine. Korišćenje vakuuma ili forcepsa takođe može povećati šansu da dođe do pucanja. 

Dobra vest je ta da nakon prvog vaginalnog porođaja međica postane elastičnija, pa je menje sklona pucanju.

Koji su simptomi pucanja međice i kako se leči?

Postoje četiri stepena pucanja - svi mogu biti bolni, ali samo neki zahtevaju ušivanje nakon prođaja. Neki mogu uticati i na analne svinktere.

Uvek pratite savete svog lekara o negovanju i lečenju pocepane međice.

Ako doživite pucanje prvog ili drugog stepena, možete osetiti neku vrstu neprijatnosti pri sedanju narednih nedelju dana ili više. 

Nagli pokreti, poput kijanja ili kašljanja, takođe mogu izazvati bol.  Nakon nedelju i dve, međica bi trebalo da se isceli lepo, ali će nervina i mišićima biti  potrebno više nedelja da se potpuno oporave. Seksualni odnosi nakon šest nedelja takođe mou biti neprijatni, što sve zavisi od mesta cepanja i načina ušivanja.

Treći i četvrti stepen zahtevaju duži oporavan, uz dve-tri nedelje jačeg bola. Neprijatnost tokom seksualnih odnosa i naglih pokreta može trajati i mesecima. Omekšivači stolice i ishrana bogata vlaknima može vam pomoći kasnije. Hladne komprese takođe. Ušivanje je u ovom slučaju neophodno i uvek se radi. 

Kako zbog pucanja može doći do disfunkcije male karlice i prolapsa, urinarnih problema, nemogućnosti naglih pokreta, neprijatnosti, važno je da o svemu obaveštavate svog doktora, ma koliko vam se to činilo neprijatno. 

Kako smanjiti mogućnost pucanja međice?

Možete pokušati da se postavite u porođajnu poziciju koja stvara najmanji pritisak na međicu i vaginu, poput uspravnog čučnja i ležanja na strani, predlaže doktorka Pejdž za portal Parents

Od pomoći može biti i preuzimanje vođstva prilikom guranja. Kada mama sama gura, ona lakše oseća bebine pokrete, što dozvoljava vagini da se polako isteže i samim tim smanji mogućnost pucanja. Sa druge strane, ako neko drugi govori kada da gurate, to stvara dodatni pritisak na perineum (međicu), što povećava šanse za pucanje. 

Šest nedelja pre porođaja možete početi sa masažom međice. Masirajte se 10-15 minuta dnevno. Možete koristiti lubrikant na bazi ulja ili vode za masažu, i tako omekšati taj prostor.

O svemu ovome se obavezno konsultujte sa lekarom, naročito ukoliko imate istoriju herpesa, kako se virusna infekcija ne bi širila.

Da li bi trebalo da tražim epiziotomiju?

Mnoge od vas se sigurno pitaju da li je epiziotomija rešenje. Epiziotomija je presecanje međice kako bi se vagina više otvorila. Nekada je ona potrebna, ali se više ne radi kao rutinski proces pri svakom porođaju. Epiziotomija nekada može pogoršati nastalu štetu ali i proces oporavka. Odluka je na vama, ali doktori su saglasni sa time da je bolje ne raditi je ukoliko ne postoji određena medicinska potreba za tim. 

Pročitajte i...

Zapratite nas i na Instagramu!