Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontrola rađanja: Dojenje kao vid kontracepcije

Da li je moguće zatrudneti za vreme dojenja, nedoumica je mnogih mama. Da li i koliko je ovaj metod "kontrole rađanja" pouzdan, pročitajte u nastavku teksta.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Činjenica je da dojenje usporava ovulaciju i samim tim može poslužiti kao jedan vid "kontrole rađanja". Razlog za to je povišen nivo prolaktina u krvi. Ovaj hormon, koji utiče na lučenje mleka i koji za vreme trudnoće, ali i izvesno vreme tokom dojenja, sprečava ovulaciju. Pa samim tim, pošto ne dolazi do ovulacije, nije moguća ni oplodnja. 

Povezane vesti

Majke koje doje, znaju da dojenje utiče na menstrualni ciklus,odnosno, njegovo kašnjenje. Ovaj period naziva se laktacijska amenoreja (LAM). Pouzdanost laktacijske amenoreje je oko 98 odsto.

Da bi nivo prolaktina, hormona za lučenje mleka ostao visok, i potisnuo plodnost, često i neograničeno dojenje je obavezno. To podrazumeva dojenje na svaka dva do tri sata u toku dana ili jednostavno onoliko koliko beba traži.

Povezane vesti

Kako hormoni plodnosti imaju tendenciju da budu najviši tokom noći i vremena koje je predviđeno za spavanje, jako je bitno da hormon za proizvodnju mleka potisne visok nivo ovulacije. Ukoliko beba spava sa vama i dojite je noću, veća je šansa da odložite ponovno začeće. Ipak, kada beba uđe u ritam da spava tokom cele noći, hormoni plodnosti počinju da vrše svoju ulogu i više ne možete biti tako sigurni u nemogućnost začeća. U tom slučaju, velika je verovatnoća da će se vaša plodnost polako, ali sigurno vratiti u normalu. Tokom dojenja vi niste neplodni, već vam je samo plodnost smanjena.

Lako je zaključiti da dojenje, kao i učestalost dojenja predstavljaju ključ svega. Istraživanja su pokazala da žene koje se pridržavaju ovih stvari, u proseku, za 14 meseci vrate svoj nivo plodnosti u normalu.

Povezane vesti

Kako biste bili sigurni da se vaša plodnost vratila, pre svega, ispratite svoj menstrualni ciklus. Ukoliko se vaš ciklus ustalio i vratio na staro, i sami možete zaključiti da dojenje više nije pouzdana metoda kontracepcije. 

Ukoliko beba prirodno zahteva ređe dojenje, spava duže noću i ne odbija čvrstu hranu, laktacijska amenoreja (LAM) više ne vrši svoju ulogu i vrlo lako možete ponovo zatrudneti.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica