Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali rečnik porođaja

Verovatno ste se tokom priprema za porođaj zapitali šta su Apgar skor, forceps ili epiziotomija. Pogledajte značenje termina koji se tiču donošenja deteta na svet.

  Izvor: Foto: Profimedia

Abrupcija placente

Na posteljici mogu da se dogode razni poremećaji. Abrupcija ili prevremeno odlubljivanje se dešava kada posteljica krene ranije da se odlubljuje od zida materice. Kako ovaj poremećaj prati krvarenje, na svako pojavljivanje krvi se odmah treba obratiti lekaru.

Amniotička tečnost

Plodova vodica je tečnost unutar membrane koja  čini kesu oko zametka i kasnije fetusa, a proizvode je fetus i placenta.

Apgar skor

Postupak ocenjivanja boje kože, disanja, srčane akcije, tonusa mišića i refleksnog odgovora na nadražaj kateterom kojim se vrši aspiracija disajnih puteva po rođenju. Ovaj indeks može iznositi od 0 do 10, a ocenjivanje. Ocenjivanje se vrši nakon prvog i petog minuta od rođenja, a u slučaju slabe vitalnosti deteta - nakon 10 ili 15 minuta i po završetku reanimacije (oživljavanja).

Brijanje

Ono olakšava kasnije eventualno izvođenje epiziotomije i obezbeđuje čistiju površinu za rad prilikom ušivanja rane.

Carski rez

Operativni porođajni zahvat kod kojeg se izvodi rez kroz trbušni zid i zid uterusa kako bi se dete izvadilo iz materice.

Cefalopelvična disproporcija

Stanje kada je glava bebe prevelika da bi prošla kroz karlicu. Može nastati kao posledica ležanja tokom trudnoće, zbog čega se plod ne spušta ili usled ne dovoljne pokretljivosti ploda ili dejstva anestetika.

Davanje klizme

Rutinska procedura koja se obavlja da bi se ispraznila creva, što olakšava izlazak bebe (u debelo crevo se irigatorom ubacuje mlaka voda sa sapunicom). Dobro je da pre polaska od kuće ne uzimate puno hrane, posebno ne onu koja se dugo vari.

Dilatacija

Ovaj termin označava otvorenost grlića materice, koja se izražava centimetrima. Počinje od 0, što predstavlja potpunu zatvorenost, koja je poželjna tokom trudnoće. Kada se kaže da je grlić zatvoren do preko 0,5 - to znači da je počeo da se otvara. Tokom porođaja ide 2-3-7-9  do 10 centimetara, odnosno do potpune dilatacije.

Epiziotomija

Hirurška intervencija kojom se obezbeđuje nesmetan izlazak bebe i sprečava pucanje međice. Radi se kod najvećeg broja prvorotki, kao i kod jednog manjeg broja žena koje su se već porađale.

Fetalni distres

Termin kojim se označava stanje kada beba ne dobija dovoljno kiseonika ili proživljava neke druge komplikacije u materici ili za vreme porođaja. Mogu ga izazvati mnogi faktori: bolest majke, kidanje placente, kompresija pupčane vrpce itd.

Forceps

Akušerska klešta, odnosno hvataljke koje se koriste ukoliko se beba ne pomera kroz vaginalni kanal. Može se dogoditi iz više razloga, ali najčešće kada kontrakcije nisu dovoljno jake da pomere bebu.

Inkotinencija

Kada beba vrši snažan pritisak na bešiku, ženi je teško da kontroliše mokrenje, što se naziva urinarnom inkotinencijom.

Indukovani porođaj

Indukovanje je izazivanje ili započinjanje porođaja, što je ponekad neophodno da bi beba bezbedno došla na svet.

Karlična prezentacija

To je najrizičnija pozicija bebe i može biti indikacija za planiran ili hitan porođaj carskim rezom.

Kolostrum

Prvo mleko, koje se stvara neposredno pred porođaj, sadrži veću količinu belančevina nego obično mleko. Prebogat je mastima i proteinima, a stimuliše prvi prolazak kroz bebina creva i njihovo pomeranje.

Kontrakcija

Učestala zatezanja materice koja se javljaju u jednakim vremenskim razmacima, a imaju za cilj pomeranje bebe nadole kroz porođajni kanal.

Perinatalna asfiksija

Nedovoljna snabdevenost mozga kiseonikom neposredno pre, u toku ili neposredno posle porođaja, koja ugrožava dete, obeležava se niskom ocenom na rođenju (ispod osam u petom minutu) i zahteva neodložnu pomoć.

Placenta akreta

Urasla posteljica nastaje usled nepravilnog formiranja posteljice (placentacije), to jest nepravilnosti koja se manifestuje neadekvatnim povezivanjem posteljice i njenih krvnih sudova sa mišićnim zidom materice. Posledica takvog stanja je obilno krvarenje za vreme porođaja.

Placenta previja

Nastaje kada posteljica delimično ili u celosti zatvara otvor grlića materice i time preprečuje put kojim prolazi bebica tokom porođaja. Tom prilikom može da dođe do obilnog krvarenja, koje zahteva hitnu intervenciju, jer bi u protivnom bili ugroženi i mama i nerođena beba.

Pupčana vrpca

Obla, želatinasta, beličasta vrpca koja povezuje fetus s posteljicom i proseku je duga 30-50 cm. Prevelika pupčana vrpca se može obmotati oko bebinog vrata, ali će sve proći bez posledica ako nije isuviše stegnuta.

Revizija materice

Ukoliko ne dođe do izbacivanja čitave posteljice, lekar i sestra započinju procedure revizije materice, odnosno “čiste” matericu od ostatka posteljice i krvi. Revizija se radi u potpunoj anesteziji, a pri tome se ušiva i rana - ako je rađena epiziotomija ili zbrinjavaju rascepi na grliću, vagini ili međici - do kojih je eventualno došlo prilikom porođaja.

Skraćivanje grlića materice

Njegov najčešći znak su kontrakcije praćene oskudnim krvarenjem pomešanim sa sluzavim sekretom, ali ovaj simptom može izostati. Izražava se procentima, a što je beba biše porođajnog kanala prošla, to je grlić “kraći”.

Spuštanje bebe

Oko mesec dana pre porođaja, bebina glava se spušta u porođajni kanal. Zbog pritiska u grudnom košu koji se smanjuje, majka lakše diše, a smanjuju se tegobe sa stomakom i probavnim sistemom. S druge strane, od povećanog pritiska na bešiku često se mokri.

Vakuum

Ukoliko se forceps ne pokaže kao efektivan, neophodno je koristiti vacuum, uređaj u obliku šolje koji se stavlja na vrh bebine glave i blagim usisavanjem pomaže da se ona provuče kroz porođajni kanal.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica