Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontracepcija nakon porođaja

Predstavljamo vam devet načina zaštite koji možete da primenite u prvim mesecima posle porođaja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sredstva i metode kontracepcije koje su dostupne posle porođaja se samo donekle razlikuju od onih kod "ostalih" žena.

1. Izračunavanje plodnih dana po metodi Ogino Knausa, kada se sedam dana u sredini ciklusa računaju kao plodni dani, dobra je za stabilne cikluse. Odnosno za one koje, kako žene kažu, dobijaju "tačno u sat". Ali, u našem slučaju je prilično nepouzdana.

2. Prekinuti snošaj (coitus interruptus) je najstarija, ali i najnepouzdanija metoda, pa bismo je svrstali na samo začelje liste.

3. Kondom (prezervativ) je izuzetno dobro zaštitno sredstvo. Usavršavanjem tečnosti kojima se vlaži (lubrikant), postiže se sprečavanje infekcije, kojoj su dojilje jako podložne. Kombinacijom sa nekim od hemijskih zaštitnih sredstava, koja imaju spermicidno dejstvo, postiže se praktično stopostotna zaštita. Postoji veliki izbor kondoma - što se tiče  oblika i boje, ali i dodatih aroma. Nažalost, mnogi partneri ga nerado prihvataju, mada je eksperimentalno dokazano da žene ne mogu bez prethodnog saznanja da ocene da li partner koristi kondom ili ne! Međutim, i dalje opstaje predubeđenje da je zadovoljstvo uz njegovu upotrebu manje, pa je to jedini razlog zašto nije prihvaćen bez rezerve.

4. Dijafragma je gumena mebrana koja se postavlja na grlić materice. Pošto je veoma važna njena veličina, to mora da se utvrdi tokom ginekološkog pregleda. Stavlja se neposredno pre polnog odnosa i najčešće se primenjuje uz neko hemijsko sredstvo, koje ime već opisano dejstvo. Ovo sredstvo ima jaku zaštitnu ulogu u odnosu na sam grlić materice, pa doživljava renesansu u zapadnim zemljama. Kod nas se tek probija, ali sramežljivo!

5. Lokalna kontracepcija aktivnih supstanci u obliku vaginaleta, ovula, sunđera i krema - štiti u intervalu od tri do 24 sata, u zavisnosti od oblika za koji se opredelite. Kada se kombinuju sa kondomom, postiže se skoro stopostotan stepen zaštite.

6. Intrauterini uložak (IUD) ili spirala - kako se naziva zbog prvobitnog oblika (koji je odavno napušten), spada u komforna i sigurna sredstva zaštite. Sigurno može da se preporuči ženama posle porođaja, uz odgovarajuće mere opreza i utvrđivanje stanja reproduktivnih organa. Postavljanje spirale traje kratko, pa je obično veći strah od intervencije, nego što je realna «bolnost» same procedure. Na našem tržištu postoji solidan izbor intrauterinih uložaka od plastike, kombinacije metala i plastike, pa sve do onih koje su obogaćene nanosom izvesne količine hormona, koji pospešuju njihovo zaštitno delovanje.

7. Hormonske pilule mogu da utiču na dojenje i kvalitet mleka i pored toga što je njihovo izlučivanje na ovaj način minimalno, tako da lekari nisu pristalice njihove upotrebe kod dojilja. Postoje neke tendencije da počnu da se primenjuju, ali za sada postoji izvesna suzdržanost - koju će praksa ili da potvrdi ili da demantuje u skoroj budućnosti.

8. Podvezivanje jajovoda ili semenih kanala kao sredstvo kontracepcije nije masovno zaživelo u našim krajevima.

9. To se odnosi i na vakcinu protiv dejstva spermatozoida, čija su ispitivanja u toku. Ipak, o toj metodi ćemo detaljnije govoriti tek nakon što prođe test vremena.

Prim. mr. sci. dr Dragoslav Lekić, ginekolog-akušer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica