Po simptomima, postporođajna depresija je vrlo slična pravoj depresiji. Karakteriše se izraženom tugom, osećanjem beznađa, nedostatkom samopoštovanja, preteranim strahovima, bezvoljnošću, poremećajem apetita i sna, nedostatkom energije... Žene koje pate od ovog poremećaja imaju osećaj da se ne staraju na adekvatan način o svom detetu, da nisu dovoljno dobre majke. Često se javljaju nagle promene raspoloženja, praćene izlivima besa i agresivnosti usmerene ka partneru ili okolini.  Ovo stanje može da traje do godinu dana, a u pojedinim slučajevima i duže. Blaži oblik postporođajne depresije je postporođajna tuga (bebi bluz).

Prepoznajte simptome na vreme

Veoma je važno da se na vreme prepoznaju navedeni simptomi i o njima otvoreno razgovara sa partnerom, porodicom, prijateljicama, a u ozbiljnijim slučajevima da se potraži savet od psihologa ili psihoanalitičara. Mame koje pate od depresije, povlače se u sebe i često se stide ovakvih osećanja. Tim pre je značajan otvoren razgovor sa osobama od poverenja.

Uzroci nastanka postporođajne depresije

Postoje brojni uzroci koji mogu da dovedu do postporođajne depresije - poput stresnih životnih okolnosti, prethodnog životnog iskustva, nasledne sklonosti ka depresiji, kao i nedostatka ili izostanka porodične pomoći i podrške. Stručnjaci su po ovom mišljenju podeljeni. Jedni «okrivljuju» nagle hormonalne promene u telu, dok drugi naglašavaju značaj porodičnih i društvenih okolnosti, uz argument da i izvestan broj mladih očeva može da pati od ovakvog oblika depresije.

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Postporođajna depresija

Udruženje Roditelj