Trudnoća je period kada treba da brinete o sebi više nego ikad, a takođe i period u kom ćete vrlo često posećivati lekara. U prvim nedeljama potrebno je da uradite Papa test, vaginalne briseve, lekar će vam uraditi ginekološki pregled i ginekološki ultrazvuk. MEđutim, mnoge žene se pitaju do kada ginekološki pregled u trudnoći može da se radi?

Ginekološki pregled se obično obavlja tokom prvog i trećeg trimestra trudnoće.

Prvo tromesečje

Tokom rane trudnoće vrši se pregled karlice kako bi se osiguralo da je grlić materice adekvatno pokriven sluznim čepom.

Treće tromesečje

U poslednjem tromesečju je uobičajena prenatalna procedura,. Radi se redovno kako bi se utvrdilo da li je došlo do skraćivanja grlića materice, što pomaže da lekar proceni koliko je porođaj blizu.

Da li postoje rizici od ginekološkog pregleda u trudnoći?

Postoje, evo šta može da izazove ginekološki pregled u trudnoći:

  • Može doći do širenja infekcije. Ovo se prepisuje bakterijama koje se mogu naći u vagini i prilikom pregleda mogu da dođu do grlića materice.
  • Može da dođe do stimulacije grlića materice koji može da dovede do porođaja. Pored toga, ako beba još nije zrela, povećava se šansa da se prevremeno porodite.
  • Pregled karlice može da dovede i do prevremenog pucanja membrane.
Ginekolog, žena, pregled, doktor
Shutterstock Žena kod ginekologa

Krvarenje nakon ginekološkog pregleda u trudnoći

Ako primetite mrlje na vešu nakon ginekološkog pregleda u trudnoći, nemojte da vas uznemirava. Malo krvarenja je veoma česta pojava. Međutim, ako dođe do prevelikog krvarenja, to može da bude problem. Takođe, ako krvarenje traje duže od 24 sata, odmah se obratite lekaru.

Kada lekar kaže da vam se grlić proširio, to ne znači da će porođaj brzo da počne. Kod nekih žena grlić materice može da bude otvoren 1-2 cm i nekoliko nedelja.

(Yumama)