Poseta ginekologu nikada nije ugodna za ženu, ma koji put da odlaze na pregled. Međutim, važno je da znate da redovni pregledi i razgovor sa vašim lekarom može mnogo doprineti vašem zdravlju i sprečiti razvoj nekih teških oboljenja.

Pacijentkinje se često opterećuju kada idu kod ginekologa sa nekim sitnicama, ali doktori otkrivaju šta zapravo ne vole kada žene rade.

'Oprostite, nisam se obrijala'

Naš ne zanima vaša intimna frizura jer mi imamo malo vremena da se koncentrišemo na pregled i stvarno nas ne brine to što žene nisu obrijane. Pogotovo ako im nisu obrijanje noge. Mi sa tim nemamo veze i to je tema na koju ne treba trošiti vreme u ordinaciji.

Preskakanje pregleda zbog menstruacije

Iako je to nekada bio slučaj, iako je ženi verovatno neprijatnost veća da dođe na pregled kada je menstruacija u toku, doktori savetuju da njima to ne stvara problem. Ako imate zakazan pregled a u međuvremenu ste dobili ciklus, to nije razlog da preskočite pregled. Današnji papa testovi omogućuju test i za vreme menstruacije.

Žena, doktor
Shutterstock Žena na pregledu kod lekara

Postavljanje dijagnoze

Svaka žena dobro poznaje svoje telo, ali kada je reč o sekretu i sličnim problemima, mnoge žene se usuđuju da same postave dijagnozu, što može imati velike posledice. Ako primetite bilo kakve promene, javite se svom lekaru i on će postaviti dijagnozu i odlučiti o tome da li je potrebna neka terapija.

Zaboravljate da pomenete lekove koje pijete

Ukoliko već koristite neku terapiju, obavezno recite svom lekaru. Nijedan od njih ne voli neodgovorne pacijente, a informacija o drugim terapijama nekada može biti ključna u rešavanju problema.

Žena, doktor
Shutterstock Žena kod ginekologa

Dolazak na pregled tek kada se jave problemi

Neke žene na pregled kod ginekologa odlaze tek kada shvate da postoje problemi. To zna da bude često prekasno! Redovan ginekološki pregled je od suštinskog značaja za zdravlje žene ali i otkrivanje nekih promena i pravovremeno lečenje, ako do toga dođe.

(Yumama)