Porođaj je neverovatno iskustvo za svaku ženu. Iako pretrpi velike bolove, nema lepšeg trenutka od prvog upoznavanja sa svojom bebicom, bićem kom ste podarili život i koje će sve promeniti na bolje, radosnije i lepše.

Dok su trudne, majke maštaju o prvom susretu i pitaju se kako će izgledati prvi dan sa bebom. Kako bismo vam olakšali tih prvih 24 sata, objasnićemo vam šta možete očekivati, da ne budete iznenađeni.

Kako beba izgleda čim se rodi?

Kada se beba rodi, koža će joj verovatno biti plava i možda išarana. Biće prekrivena amnionskom tečnošću, krvlju i verniksom, koji podseća na sir. To je sve potpuno normalno. Kako beba počne da diše, tako će i koža poprimiti roze boju, što se dešava već u toku prvog minuta. Šake i stopala će možda ostati plavičaste par sati posle porođaja. Amnionska tečnost i verniks su zapravo važni za bebu, a pomažu joj i da se oseti sigurno, jer je to podseća na matericu.

Tek rođena beba
Shutterstock Tek rođena beba

Placenta i presecanje pupčane vrpce

Nakon porođaja imaćete dodatne kontrakcije koje će vam pomoći da izbacite placentu. Kada se to dogodi, preseći će vam pupčanu vrpcu.

Kontakt koža na kožu

Nakon vaginalnog porođaja, staviće vam bebu na grudi, upravo zbog kontakta kože na kožu. Bebi će biti potreban san i hrana, a vaš dodir će joj dati sigurnost i toplinu. Ovako će beba prestati da plače, biće joj uspostavljena telesna temperatura. I nakon carskog reza, vaša beba će vam biti na grudima što je pre moguće.

Hranjenje

Relativno brzo posle porođaja beba će osetiti potrebu za hranom i u nekim porodilištima ćete moći odmah da dojite bebu. Prvo dojenje možda ne bude bilo lako, slobodno potražite pomoć od babice i sestara. Prvo mleko koje krene naziva se kolostrum, žućkasto je i ono je najbolja prva hrana za dete. Ako ne uspete odmah, probajte nakon nekoliko sati ponovo da dojite bebu.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Merenje bebe

Nakon porođaja babice će izmeriti težinu i dužinu vaše bebe.

Vitamin K

Babica će vam verovatno predložiti da beba dobije injekciju vitamina K, kako bi se sprečilo krvarenje zbog nedostatka ovog vitamina.

Spavanje

Vrlo brzo posle prvog hranjenja će beba zaspati. Imajte na umu da će prespavati više od pola tog prvog dana.

Beba spava
Shutterstock Beba spava

Apgar test

Jedna od osnovnih stvari koje se određuju čim se beba uradi jeste ocena APGAR TESTOM. Posmatra se bebin rad srca, disanje, boja, tonus mišića, refleksi. Ocene se dele od 1 do 10. Sve iznad 7 znači da je dete dobro.

Šta će moja beba videti, čuti, osetiti?

Beba poznaje vaš glas još od trudnoće, pa će ga prepoznati i nakon rođenja. Verovatno će joj biti poznat i tatin glas, jer je često pričao u bebinoj blizini. Vaš glas će bebici pružiti sigurnost. Na vašim grudima moći će da oseti i vaše otkucaje srca, baš kao što je osećala i u materici.

Bebin vid je malo pomućen na porođaju, ali će moći da se fokusira na vaše lice sa daljine od nekih 30 cm. To je otprilike razmak od vaših grudi do očiju.

Urin i mekonijum

U prva 24 sata beba će barem jednom piškiti i kakiti. Prva stolica se naziva mekonijum i može biti tamno zelene ili crne boje, a u narednih nekoliko dana će se ona menjati.

(Yumama)