Izbor imena za bebu uvek je težak zadatak za roditelje, ali ako čekate devojčicu, možda može da vam pomogne ovo kratko i lepo ime kom nadimci nisu potrebni. U pitanju je ime Lejla, a njegova popularnost ogromna je širom sveta.

Etimolozi smatraju da ime Lejla, potiče iz arapskog jezika, od reči 'layla', a pretpostavlja se da je ime 'pozajmljeno' iz poznate legende 'Medžun i Lejla' koja je popularna arapska priča, i koja je nastala u VII veku, a koja je neki način pandan savremenijoj priči o 'Romeu i Juliji'.

Šta znači ime Lejla?

Značenje arapske reči 'layla', u bukvalnom prevodu je 'veče ili noć', ali se pak u prenesenom značenju, ime Lejla može prevesti i kao 'kći sjajne noći'; 'zvezda'; 'ona koja osvetljava tamu'; 'crna kao noć'; 'noć u kojoj je rođen prorok Muhamed'; 'posebna noć'; 'tama'; 'sumrak'.

U Srbiji je ime Lejla, praćeno porastom popularnosti, ali se ipak u proteklih nekoliko godina nije uvrstilo među sto najpopularnijih imena za devojčice, dok se 'izvedenice' kakve su Lea; Lana; te imena Jelena ili Lenka vrlo dobro kotiraju na pomenutoj listi.

beba-devojčica-kosa.jpg
Shutterstock Devojčica u kolevci

Najčešći nadimci

Iako je ovo ime toliko lepo da nema potrebe za nadimkom, ipak ih ima. Najčešći nadimci su: Leja; Leki; Lea; Lenka; Lona; Li ili Lekica.

(Yumama)