Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi test za otkrivanje genetskih poremećaja dostupan trudnicama u Srbiji

NIFTY, potpuno bezbedan test koji predstavlja novinu u oblasti dijagnostike genetskih poremećaja ploda, od sada je dostupan i u Srbiji.

  Izvor: Foto: Profimedia


Reč je o skrining testu, kojim se na potpuno bezbedan i neinvazivan način utvrđuje eventualno postojanje hromozomskih odstupanja kod ploda, odnosno genetskih poremećaja.

Postupak podrazumeva uzimanje uzorka majčine krvi, a zatim detektovanje genetske informacije iz dela bebine DNK koja u toku trudnoće prelazi u majčin krvotok. Bebina DNK se potom testira na postojanje najčešćih hromozomskih nepravilnosti.

Ono što je najvažnije jeste to što nema rizika od pobačaja, infekcije, kontrakcija i krvarenja, jer se za analizu uzima oko 10 ml periferne krvi iz majčine ruke.

Takođe, NIFTY test otklanja rizik od mogućih komplikacija standardnih analiza, a najsavremenija metoda otkrivanja genetskih poremećaja odnedavno je dostupna i u Srbiji.

Ovaj test posebno se preporučuje trudnicama koje nemaju dobar nalaz Dabl testa, trudnicama koje su starije od 37 godina čiji je plod najskloniji genetskim deformacijama i trudnicama koje ne smeju da se podvrgnu invazivnim procedurama, zbog krvarenja u trudnoći i sličnih komplikacija.


Doktor Aleksandar Ljubić iz Opšte bolnice Medigroup, jedine licencirane bolnice za obavljanje NIFTY testa kod nas, savetuje da ovaj test treba obavljati između 10. i 24. nedelje trudnoće, jer je fetalna DNK koncentracija u perifernoj cirkulaciji majke tada najveća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica