Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj koštanog sistema ploda

Važno je znati da bolesti koštanog sistema u trudnoći mogu da se registruju ultrazvučnim pregledom. U medicinskom časopisu "Ultrazvuk u akušerstvu i ginekologiji" (Ultrasound in Obstretics and Gynecology), objavljena je do sada najduža studija, sa najvećim brojem registrovanih koštanih poremećaja u trudnoći. Švajcarski zdravstveni stručnjaci su objavili svoje rezultate praćenja ovih stanja u periodu od 1985. do 2007. godine.

Šta su koštane displazije?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih trudnice, odnosno buduće trudnice treba da znaju nešto više o ovim bolestima. Mada su poremećaji koštanog sistema ploda (koštane displazije - KD) retke, one se ipak sporadično javljaju i predstavljaju veliki problem za buduće roditelje. Koštanih displazija, prema najnovijim klasifikacijama, ima preko 200. No, desetak među njima su najčešće, od kojih dve obuhvataju oko 45 odsto slučajeva, a doktori ih nazivaju Thanatophoric dysplasia i Osteogenesis imperfecta.

Zajedničko za većinu koštanih displazija jeste da su deformacije koštanog sistema velike, da su često praćene oštećenjem drugih organa, čak i neadekvatnim razvojem mozga i, sledstveno tome, intelekta obolele dece. Nažalost, koštane promene u prvoj polovini trudnoće mogu da budu jako "diskretne", što otežava njihovo otkrivanje, a često se pun razvoj promena kod ploda registruje tek u trećem trimestru.

Kako se nasleđuju?

Ne postoji do sada nijedna objavljena studija apsolutno tačnog postavljanja dijagnoze koštanih displazija u toku ultrazvučnog praćenja trudnoće. U zavisnosti od vrste koštane displazije, procenat otkrivanja se kreće od 20 do 90 odsto. Srećom, najčešće koštane displazije se u najvećem procentu otkrivaju nakon jednog ultrazvučnog pregleda.

Mnoge koštane displazije se dominantno ili recesivno nasleđuju. One mogu da se ponavljaju i u sledećim  trudnoćama. Zato je tačna dijagnoza izuzetno važna, pri čemu i molekularna genetika pomaže trudnici da donese odluku o daljem toku trudnoće.

Jednom uočena nepravilnost koštanog sistema ploda uz pomoć ultrazvuka, zahteva detaljnu analizu i drugih organa ploda, kao i kontrolu plodove vode pre donošenja definitivne odluke.

Multiplanarna 3D analiza ponekad može da pruži dodatne informacije. Naime, kod plodova sa ovom problematikom se često uočava izmena fenotipa, to jest njihov izgled je atipičan. Međutim, teško je očekivati da početne promene u prvoj polovini trudnoće mogu u dovoljnoj meri da se ispolje, kako bi bile prepoznate na osnovu izgleda lica ploda nakon dobijanja slike površine tela 3D tehnikom.

Kako mogu da se otkriju ove promene?

Visok kvalitet slike pojedinih ultrazvučnih aparata poslednje generacije daje mogućnost doktoru da prepozna "fine", početne promene kod ploda, da bi na vreme bile otkrivene koštane displazije. Sigurno da je za to potrebno znanje o karakteristikama ovih koštanih bolesti, viđenih i drugim dijagnostičkim metodama, a na prvom mestu rendgenskim pregledom koštanog sistema. Uslov za to je i znanje iz pedijatrijske radiologije. I najmanja registrovana nepravilnost koštanog sistema - bilo da se radi o kostima lobanje, pršljenskih tela kičme ili dugih kostiju, stopala, prstiju šaka - zahteva ponovni pregled ultrazvukom od strane eksperta. Na taj način postoji velika šansa da dijagnoza bude ispravna, a samim tim i pravilna odluka o daljem toku takve trudnoće. 

Dr Tihomir Mihailović, spec. radiologije; dr Aleksandar Dmitrović, spec. ginekologije i akušerstva

Najnovije

Vesti

Porodica