Bliska veza između mame i bebe formira se mnogo ranije nego što mislite, već u stomaku. Tako, na primer, fetus može da oseti kada majka plače, ali i mnogo toga drugog, a evo u čemu bebe najviše uživaju dok su u maminom stomaku.

Slatka hrana

Bebe počinju da razlikuju ukuse između 13. i 15. nedelje trudnoće. Plodova voda ima ukus u zavisnosti od namirnica koje buduća mama jede, a beba tu vodu guta i tako dobija različite ukuse. Zbog toga stručnjaci preporučuju da trudnice jedu što raznovrsnije, kako bi se bebe već u stomaku navikle na raznolike ukuse.

Bebe u stomaku posebno vole ukus slatkih namirnica jer ih to priprema za majčino mleko, ali to svakako ne znači da trudnice treba da unose previše slatkiša.

Topla kupka

Kada je fetus dovoljno veliki da je priljubljen uz majčinu kožu u stomaku, može da oseti promene u temperaturi. Previše vruća voda bebi zato neće prijati, ali topla kupka, s druge strane, opustiće i mamu i bebu.

Dodir stomaka

Receptori za dodir kod bebe počinju da se razvijaju već oko osme nedelje trudnoće, a oko 20. nedelje je plod već dovoljno veliki da može da oseti neki dodr spolja. Baš zbog toga, bebe uživaju kada buduće mame pomaze svoj stomak, a to, naravno, mogu da rade i tate i već u stomaku započnu povezivanje sa svojim detetom.

Vaši glasovi

Oko 25, 26. nedelje bebe počinju da reaguju na zvuke koje čuju spolja. Glas svoje mame čuju jasnije nego bilo koji drugi zvuk i tako uče da ga prepoznaju, a to ih takođe umiruje i signalizira im da je sve u redu, piše brightside.me.

Jedan od načina da se povežete sa svojom bebom i naviknete je na svoj glas je da čitate naglas ili prosto uživate u razgovorima sa svojim partnerom ili nekim drugim, jer će beba uživati i u tim zvucima.

Muzika

Prenatalna muzika ima brojne dobre efekte. Kod buduće majke podstiče lučenje serotonina i oslobađanje endorfina koji se prenose i na bebu. Osim toga, muzika stimuliše bebina čula i podstiče razvoj mzga.

Svakako, ne treba da slušate preglasnu muziku jer je beba čuje i u stomaku.

Redovan trening

Kada je u pitanju odabir vežbi za trudnice ključno je da one budu bezbedne za izvođenje, prikladne za trudnice i da ih odobri lekar. Svakako, bebe uživaju u tom ljuljuškanju, a zdrava i zadovoljna buduća mama to svoje osećanje prenosi i na plod.

Odmor

Period odmora buduće mame su periodi najveće zabave za bebu! Tada je njen trenutak da "igra" u stomaku, bez bilo kakvih smetnji od strane mame. Šalu na stranu, svaka trudnica će potvrditi da je beba najaktivnija kada ona legne da se odmori, ali srećom, ta pojačana bebina aktivnost ne traje predugo, pa ćete moći malo i da se odmorite.

Mamin smeh

Prema onome što su stručnjaci otkrili putem ultrazvuka, kada se buduća mama smeje, beba se u stomaku pomera gore-dole u ritmu njenog smeha, a razlog tome su kontrakcije mišića u maminom stomaku.

Kada se mama smeje, luči se hormon sreće, koji ima direktan uticaj i na bebu, zato je preporuka da imate što više ovakvih momenata u trudnoći (a i kasnije).

BONUS VIDEO:

Trudnički nos TikTok/ becky.hathaway

(Yumama/N. Z.)