U trudnoći treba biti oprezan sa svim što unosimo u svoj organizam, pa čak i sa biljnim čajevima. Dejstvo malog broja biljaka je ispitano kod trudnica, pa postoji mogućnost da neki sastojci budu štetni za bebu, dok neki mogu da izazovu dijareju ili lupanje srca kod trudnica.

Kada birate čajeve u trudnoći, uvek se potrudite da pripremate čaj od svežih ili osušenih trava, a da izbegavate one u filter kesicama. Razlog je taj što u filter kesicama proizvođači često zbog boljeg ukusa pored dominantne arome dodaju i druge biljke, dok sa svežim ili sušenim travama to ne može da se dogodi.

Koji čajevi se preporučuju trudnicama?

  • Nana/Menta je odličan izbor kod žena koje pate od jutarnjih mučnina, nadimanja ali i nesanica.
  • Matičnjak je takođe dobro popiti u slučaju nesanice, ali i u slučaju nekih stresnih situacija.
  • Đumbir je odličan izbor kod trudnica koje imaju problem sa mučninama i povraćanjem.
  • Šipurak sadrži velike količine vitamina C i odličan je za zimske trudnice jer može da ublaži prehlade i da poboljša imunitet.
  • Kopriva je bogata gvožđe, kalcijumom, kalijumom, vitaminima A, C, K i odlična je kod žena koje pate od anemije ili imaju problem sa zatvorom. Međutim, za ovaj čaj je najbolje da se posavetujete sa doktorom.
Žena, čaj
Shutterstock Žena pije čaj

Koje čajeve trudnice treba da izbegavaju?

Ukoliko ste trudni, najbolje bi bilo da izbegavate čaj od kantariona, hajdučke trave, hibiskusa, maslačka, imele, žalfije, sene... Ove biljke mogu potencijalno da naškode budućim majkama, pogotovo ako se koriste u velikim količinama.

(Yumama)