Lubenica se u poslednje vreme smatra namirnicom s neograničenim mogućnostima kulinarske obrade, iako je nekada smatrana samo sočnom poslasticom male nutritivne vrijednosti. Ovo nezaobilazno letnje voće odlično se uklapa u različite salate, smutije, obogaćujući ih svojom slatkoćom i bojom.

Međutim, jeste li znali da jedenje lubenice tokom trudnoće ima još veće blagodati za zdravlje? Zbog visokog udela vode, lubenica pomaže u smanjenu gorušice. Takođe, voćni šećeri prisutni u lubenici pomažu u ublažavanju jutarnje mučnine i dehidratacije, a minerali mogu pomoći u sprečavanju mogućih pojava grčeva u mišićima u trećem trimestru.

Smanjuje rizik od preeklampsije

U odnosu na paradajz, lubenica je bogatija likopenom, antioksidansom koji štiti od razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, podržava imuni sistem i predstavlja prirodnu unutrašnju zaštitu kože od štetnih UV zraka.

Još bolje vesti o koristi lubenice u trudnoći donosi istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Gynecology and Obstetrics čiji rezultati pokazuju da uzimanje likopena u obliku dodataka prehrani smanjuje rizik od preeklampsije za 50%. Takođe, naučnici su otkrili da lubenica sadrži hranjive materije poput vitamina A, C i B6, zatim kalijuma i magnezijuma važnih za bebin vid, razvoj nervnog i imunog sistema. Osim za bebu, kalijum je važan i samoj trudnici jer reguliše ravnotežu vode u krvi i tkivima.  Sa svojim brojnim blagodetima i sočnim osvežavajućim ukusom, lubenica se može smatrati jednom od najsavršenijih letnjih namirnica. Jeste li znali da jedna šoljica lubenice sadrži samo 50 kalorija?

Zapratite nas i na Instagramu!