Kada je reč o raznim životnim ulogama žene, uloga majke preuzima primat. Zahvaljujući tome, mnoge trudnice ponovo postaju bliske sa svojim majkama. Bolje ih razumeju, jer počinju da razmišljaju o sebi kao o majci. Naravno, nisu sve promene koje se dešavaju u ovom periodu pozitivne, "ružičaste". Veliki broj trudnica će početi da oseća strahove u vezi sa bebom i njenim zdravstvenim stanjem, potom strahove u vezi sa odgovornošću koja ih očekuje, ali i zbog promena u životu sa partnerom. Osim toga, javiće se i neke sasvim neobične, "čudne" želje, koje će ponekad za buduću mamu da budu prioritetne. Kako teče trudnoća, tako će da se menja i ponašanje trudnice: nekada će biti euforična, nekada depresivna, ponekad zabrinuta...

Prva tri meseca trudnoće

Neobične želje

Trudničke želje nekada mogu da budu potpuno neobične. Zato se odmah posumnja na trudnoću kada, na primer, žena u toku zime poželi jagode, ili kisele krastavce u pola noći. To su promene ukusa koje donosi drugo stanje. Kod žena koje imaju problema sa mučninom i povraćanjem, javlja se odbojnost prema hrani, jer im i sama pomisao na neku namirnicu (čak i ako im je ranije bila omiljena) pojačava nelagodnost. Takve promene kod pojedinih trudnica mogu da utiču i na psihičku stabilnost. Ali, situacija će znatno da se popravi ulaskom u drugo tromesečje trudnoće.

Lepo i manje lepo

Većina trudnica često ima podvojen odnos prema sopstvenoj trudnoći. Sa jedne strane, buduće mame osećaju da je novi život koji je stvoren u njihovom telu čudesno iskustvo, a sa druge se javlja zabrinutost zbog nove organizacije života, finansijske situacije, odnosa sa partnerom i prijateljima, itd. Zbog takvih emocija, žene osećaju strah, a često i krivicu. No, to je normalan tok prilagođavanja na trudnoću.


Zabrinuta, depresivna, euforična: Kroz koje emotivne faze prolaze trudnice, Foto: Shutterstock

Od trećeg do šestog meseca trudnoće

Malo stabilnosti

Ovo je najlepši period trudnoće, kada konačno prestaju mučnine i mnoge druge tegobe. Žena se polako privikava na novo stanje i ulogu koja je očekuje. U ovom periodu ćete prvi put da osetite bebine pokrete, što će pozitivno da utiče na vaše raspoloženje. Jer, postajete svesni da nosite pravo živo biće, a ne imaginarni fetus, koji vam izgleda čudno čak i na fotografijama. Vaš stomak se polako povećava, ali još nije dostigao veličinu koja će vam otežavati kretanje i činiti vas preteškom i tromom. Uživajte što više možete u ovom periodu trudnoće, jer će vam biti potrebna snaga za ono što vas dalje očekuje.

Od šestog meseca do kraja trudnoće

Strah od porođaja

Poslednji meseci trudnoće nekim ženama ponovo donose emocionalnu nestabilnost. Mogu da se jave umor i razdražljivost. Mešaju se neizvesnost i briga zbog porođaja. Poslednji dani čekanja na porođaj će za neke žene da prođe mirno, dok će druge iznenada da dobiju neodoljivu potrebu za "velikim" spremanjem stana. No, uskoro će doći dan kada će se sve rešiti, a nakon toga - uživajte u materinstvu!