Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čaša mleka dnevno za visoko dete

Najnovije istraživanje pokazalo je da su deca čije su majke tokom trudnoće pile mleko sklonija visokom rastu u tinejdžerskim godinama.

 Izvor: Foto: Thinkstock

Iako se dugo verovalo da je konzumacija majčinog mleka faktor koji najviše utiče na rast dece, istraživanje koje su sproveli naučnici sa Islanda, iz Danske i SAD pokazalo je da dejstvo mleka na rast traje i do ranog odraslog doba.

Ova ekipa eksperata za ishranu želela je da ispita može li se korisni uticaj mleka produžiti i primeniti i na kasnije godine života deteta.

Tim naučnika koji je pratio napredovanje beba rođenih u kasnim osamdesetim godinama dvadesetog veka otkrio je da je visina koju su ta deca dostigla u adolescenciji direktno povezana s time koje su količine mleka njihove majke pile za vreme trudnoće.

Naime, ovi istraživači su razgovarali sa 809 žena iz Danske koje su se porodile 1988. i 1989. godine i utvrdili koliko su mleka one pile tokom svojih trudničkih dana. Potom su izmerene težina i dužina njihovih beba, da bi naučnici pratili napredak te dece u narednih dvadeset godina.

Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu koji se bavi ishranom ljudi – „European Journal of Clinical Nutrition“, a pokazali su da su tinejdžeri oba pola, čiji su rast nadgledali, viši ukoliko su njihove majke pile više od 150 mililitara mleka dnevno za vreme trudnoće. S druge strane, deca čije su majke konzumirale manje količine mleka nisu dostigla tu visinu.

Zanimljivo je da je u kasnim tinejdžerskim godinama, nivo insulina u krvi dece čije su majke pile veće količine mleka bio je viši, što znači da oni imaju manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2.

Takođe, naučnici su u izveštaju o rezultatima istraživanja naglasili da se odjeci blagotvornog dejstva mleka na plod mogu primetiti čak i početkom odraslog doba dece.

Ranije ove godine, britanski istraživači su došli do saznanja da majke mogu pijenjem mleka uticati i na koeficijent inteligencije svoje dece. Oni su ispitivali grupu od hiljadu žena koje su koristile manje koncentracije joda, koji se može pronaći u mlečnim proizvodima i ribi, i utvrdili da su njihova deca imala nešto niži koeficijent inteligencije i slabija sposobnosti čitanja.

Jod je, inače, ključan za oslobađanje hormona tiroidne žlezde, što direktno utiče na razvitak mozga fetusa.

Prevela i priredila: Tamara Sorak

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica