Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada i kako se radi amniocenteza

Genetska amniocenteza se radi između 16. i 18. nedelje trudnoće. Ovim pregledom se utvrđuje da li kod ploda postoje hromozomske anomalije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od trenutka kada žena sazna da je u drugom stanju kod nje se smenjuju trenuci sreće, ali i strepnje. Da li će biti sve u redu sa trudnoćom, da li će beba biti zdrava, kako će se završiti porođaj? Kako bi se buduće mame umirile važno je da redovno posećuju svog ginekologa i obavljaju neophodne kontrole

U niz metoda kojima se kontroliše zdravlje ploda, spada i amniocenteza. O tom vidu kontrole smo razgovarali sa dr sci. med. Vojom Živanićem iz bolnice "AnaLife".

Šta je amniocenteza?

- Ako je amnionska vreća - prostor ispunjen amnionskom tečnošću (plodova voda) u kojoj plod praktično pluta, onda je amniocenteza intervencija pri kojoj ginekolog pod kontrolom ultrazvuka uzima određenu količinu te tečnosti (18-20 mililitara) i šalje je genetičaru na analizu.

Kada se radi, u kojoj nedelji trudnoće?

- Genetska amniocenteza se radi između 16. i 18. nedelje trudnoće. Kroz analizu kariotipa ploda, odnosno broja i strukture hromozoma, dobijamo odgovor da li ima hromozomskih anomalija.

Da li trudnica sama odlučuje da se podvrgne amniocentezi, ili dobija sugestiju i uput lekara koji joj vodi trudnoću?

- Trudnica donosi odluku da li da radi amniocentezu ili ne, i to zajedno sa partnerom - uz savet lekara, uključujući i konzilijum za fetalne anomalije. Odluku nije lako doneti, pa je zbog toga za trudnicu veoma važno da od svog ginekologa dobije informacije o detaljima koji se tiču same intervencije.

U kojim ustanovama se radi amniocenteza?

- U ustanovama registrovanim za ginekologiju, a izvodi je lekar specijalista ginekologije i akušerstva. U bolnici „AnaLife“, amniocenteza se radi od 16. do 19. nedelje, a rezultat je gotov za osam do deset dana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica