Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akutni abdomen u trudnoći

Ultrazvučna dijagnostika je „početna“ radiološka metoda izbora u pregledu akutnog abdomena (AAb) kod trudnih žena. Ona je sigurna, relativno jeftina, prilagodljiva tehnika i odmah dostupna.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tradicionalna definicija akutnog abdomena je: bilo kakvo ozbiljno intraabdominalno stanje (unutar trbuha), zbog koga mora da se razmatra i eventualna potreba hitne hirurške intervencije. U trudnoći, ova definicija može da se proširi i na stanja koja mogu da dovedu do prevremenog porođaja ili hitnog carskog reza, da bi plod ostao neoštećen. Hitna klinička dijagnoza i intervencija smanjuju morbiditet i mortalitet (bolest i smrtnost) majke i ploda.

U trudnoći je sve drugačije

Sagledavanje akutnog abdomena u trudnoći se dodatno komplikuje fiziološkim i anatomskim promenama koje postoje u toku trudnoće. Generalizovani simptomi, kao što su: muka, povraćanje, zatvor, povećana učestalost (frekvenca) mokrenja, nejasna nelagodnost unutar trbuha i male karlice - i onako mogu da prate trudnoću. Sa druge strane, lokalizovanje bolesti je ograničeno i nesigurno zbog uvećane gravidne materice, koja pomera i pritiska okolne strukture.
Peritonealni znaci, to jest simptomi koji ukazuju da je trbušna maramica bolesna, mogu da nedostaju u trudnoći zbog podizanja i zatezanja prednjeg trbušnog zida. Laboratorijske analize su i onako u trudnoći izmenjene, pa je

Zbog svoje neinvazivnosti i preciznosti, ultrazvuk je prva i, najčešće, jedina dijagnostička metoda ako postoji stanje akutnog abdomena u trudnoći

njihovo tumačenje otežano ako postoji stanje akutnog abdomena. Kao primer može da posluži broj leukocita (belih krvnih zrnaca), koji može da bude 16.000 u prvom i drugom trimestru trudnoće, a u porođaju čak 30.000. Slično tome, i anemija u trudnoći, kao često stanje, ne znači gubitak krvi. Pored toga, slučajna asimptomatska povećana količina leukocita u mokraći, prisutna je kod 20 odsto trudnica koje imaju i apendicitis (zapaljenje slepog creva).
U stanjima akutnog abdomena u trudnoći, standardna primena radioloških metoda se, zbog njihovog X-jonizujućeg zračenja i potencijalnog rizika oštećenja ploda, obično ne sprovodi. Stoga je, zbog svoje neinvazivnosti i preciznosti, ultrazvuk prva i, najčešće, jedina dijagnostička metoda ako postoji stanje akutnog abdomena u trudnoći.

Žučna kesa i trudnoća

Prisustvo kamena u žučnoj kesi je jedan od najčešćih razloga dolaska trudnice u bolnicu, a neretko i u toku prve godine nakog porođaja. Naime, trudnoća je često praćena zgušnjavanjem žuči i formiranjem kalkulusa (kamena), koji je posledica povećanja nivoa hormona estrogena i progesterona. Ovi hormoni povećavaju sadržaj holesterola u žuči i njihovu stazu u žučnoj kesi. Kod oko 4,2 odsto trudnica, u žučnoj kesi se formiraju mulj i kamen.
Ultrazvuk otkriva u žučnoj kesi oko 95 odsto kamenova veličine preko dva milimetra. U 92 odsto slučajeva je prisutan takozvani Marfijev znak. Drugi znak zapaljenja žučne kese je distenzija - proširenje žučne kese preko pet centimetara, potom zadebljanje zida preko tri milimetra, nakupljanje tečnosti u okolini, i povećana vaskularizacija - prokrvljenost žučne kese. Ako izostaje vaskularizacija zida, treba misliti na gangrenozni holecistitis. Da bi sve bilo još komplikovanije, kod virusnog zapaljenja jetre sa žuticom trudnice, zid žučne kese je zadebljao, ali ona nije uvećana. Ne treba zaboraviti ni zapaljenje žučne kese bez kalkulusa, koje takođe zahteva hospitalizaciju trudnica. Terapija je u prvom i trećem trimestru konzervativna, a u drugom hirurška, po mogućstvu laparaskopska.

Trudnoća i creva

Akutno zapaljenje slepog creva je najčešći uzrok akutnog abdomena u trudnoći. On nije češći nego što je van trudnoće, ali zbog zakasnele dijagnoze, procenat perforacije - pucanja slepog creva je češći u trudnoći. Gubitak ploda je oko dva odsto u stanju akutnog abdomena, ali kada dolazi do perforacije slepog creva - onda je gubitak preko 30 odsto. 
Najčešće (u 70 odsto slučajeva), perforacija slepog creva se javlja u trećem trimestru trudnoće. Poznati kriterijumi, koji se registruju ultrazvukom, jesu cevasta struktura, debljine preko šest milimetara, koja ne može da se pritisne, pri čemu je osetljiva i bez peristaltike. Međutim, u trudnoći je pritisak u toku ultrazvučne dijagnostike otežan zbog uvećane materice i potiskivanja susednih vijuga creva, što otežava postavljanje tačne dijagnoze. Ako je ultrazvučna dijagnostika nemoćna da postavi dijagnozu, potrebno je da se blagovremeno uradi pregled magnetnom rezonacom (MR), da bi se izbeglo nepotrebno rendgensko zračenje i eventualna perforacija slepog creva.
Ultrazvučna dijagnostika je takođe nezaobilazna radiološka metoda kod drugih stanja koja mogu da se jave u trudnoći, kao što su: opstrukcija tankog creva, zapaljenje creva, divertikulitis (oboljenje u kome postoji zapaljenje „džepova“, to jest proširenja sluznice koja se probijaju kroz zid debelog creva), uvrnutost creva (volvulus), uvlačenje dela creva u susedni deo (invaginacija), itd. Ako u trudnoći dođe do ponovne manifestacije zapaljenja creva, kao što je Kronova (Chronova) bolest, često dolazi do potrebe prekida trudnoće, ili redukcije količine lekova.
Ukoliko je dijagnoza nemoguća uz pomoć ultrazvuka ili magnetne rezonance, potrebno je da se uradi pregled upotrebom jonizujućeg zračenja (naročito u slučaju invaginacije i volvulusa).

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica