Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Individualni treninzi u trudnoći

Rad sa profesionalnim trenerom u trudnoći ima brojne prednosti. Vežbanje bez straha i motivacija su neke od njih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gledajući holivudske filmove, mnogi sebe rado zamišljaju kao jednu od glavnih zvezda. Naravno, uz to ide i želja za svim privilegijama koje zvezde imaju. Do nedavno, pojedini tretmani i načini brige o svom telu, bili su predodređeni samo za bogate i slavne. Ali, više nije tako.

Danas, mnogo toga što je vezano za održavanje tela zdravim, više nije samo stvar prestiža, već potreba čoveka da vreme koje je izdvojio za sebe - kvalitetno isplanira i iskoristi. Upravo je tako i sa uzimanjem privatnih časova, odnosno vežbanjem sa personalnim trenerom. U tom slučaju, ne moramo da razmišljamo šta i koliko treba da radimo, jer je tu trener - instruktor. Naše je samo da što kvalitetnije odradimo ono što nam je zadato. 

Umerena fizička aktivnost je poželjna

Trudnoća je lepo "novo stanje", u kojem ponekad upoznajemo i deo sebe za koji nismo ni znali da postoji. Svakako, u tom periodu osećamo veliku odgovornost prema malom biću koje raste i razvija se u nama, pa tako vodimo i više računa o aktivnostima koje upražnjavamo. U trudnoći svakoj vrsti treninga treba pristupiti sa oprezom i planski.

U trudnoći svakoj vrsti treninga treba pristupiti sa oprezom i planski

Vežbanje u trudnoći je nekada bilo strogo zabranjivano, jer se smatralo da može da je ugrozi. To zaista može da se desi, ali samo ako trening nije prilagođen budućoj mami, i ukoliko ga vodi osoba koja nema iskustva u radu sa trudnicama. Danas se sve više govori o potrebi da žena bude umereno fizički aktivna i u toku trudnoće. Naravno, ukoliko niste vežbali pre, nije dobro da razlog za započinjanje vežbanja bude upravo trudnoća, ili strah da se ne ugojite.

Pod pretpostavkom da vaša trudnoća protiče u najboljem redu, i da vam je lekar dozvolio da budete fizički aktivni - samo napred!

Prednosti individualnog treninga

Ukoliko vežbate u manjim grupama (četiri do šest trudnica), a niste sve u istoj starosti trudnoće, vodite računa da izvodite one vežbe koje su primerene vašem mesecu. Naime, postoje vežbe koje u određenim fazama trudnoće mogu da budu kontraindikovane. Zbog toga je značajno da osoba koja radi sa vama - bude kvalifikovana za rad sa trudnicama!

Vežbanjem u trudnoći, olakšaćete sebi porođaj, ali i omogućiti da se što pre vratite svakodnevnim obavezama

Pozitivna strana vežbanja u grupi je, pre svega, motivacija, ali i socijalizacija - upoznavanje, druženje i razmenjivanje iskustava sa drugim budućim mamama. 

Međutim, postoji i negativna strana vežbanja u grupi: vrlo je moguće da nisu sve vežbe idealne za vas, a u određenoj fazi mogu da budu čak i opasne. Upravo zato je korisno da angažujete personalnog trenera, koji će da osmisli program samo za vas, a rad sa njim može da bude i edukativan. Bićete upoznati sa fazama kroz koje prolazite, kao i zbog čega neke vežbe izbacujete a druge ubacujete u program. Naučićete da pravilno izvodite vežbe, saznaćete šta je dobro i za vas i za vašu bebu, a šta treba da izbegavate, kao i kako da postavite telo pri određenoj vežbi, i do koje granice možete, odnosno smete da idete.


Neke osobe, jednostavno, vole da pored sebe imaju instruktora, jer na taj način postaju motivisane za vežbanje. Odgovara im da ih neko nadgleda, da određuje šta i koliko treba da rade. Uostalom, svako ima svoj razlog za odabir ličnog trenera. Gledano sa profesionalne strane, takav oblik treniranja je najkvalitetniji, jer neko konstantno vodi računa o vama i vašem stanju.

Vraćanje u formu nakon porođaja

Vežbanjem u trudnoći, olakšaćete sebi porođaj, ali i omogućiti da se što pre vratite svakodnevnim obavezama. Kada stigne beba, ništa nije lepše od uživanja u tim prvim danima. Naravno, ima i manje ugodnih momenata, ali

Važno je da vodimo računa o sebi, ali kada u naš život upliva još „neko“, tada naša odgovornost prema onom što radimo postaje veća

pogled na nov život donosi snagu i jača elan.

Kada ćete da se vratite vežbanju, vaša je lična stvar, koja ne treba da vas opterećuje. Treba da se desi kada osetite potrebu za tim i, ono što je najvažnije - kada sa svojom bebom uđete u određeni ritam.
Vaš život je sa dolaskom bebe postao bogatiji, a sve one lepe stvari od ranije i dalje treba da budu prisutne. Što pre počnete sa aktivnostima koje ste pre trudnoće svakodnevno obavljali, bićete zadovoljniji sobom. Tada ćete i vi i vaša beba više da uživate.


Tamara Ratković, prof. kineziologije sporta, licencirani pilates&joga instruktor AFK Star

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica