Gorušicu uzrokuje kiselina u sistemu za varenje. U početku je osećate kao peckanje u želucu, da bi se osećaj pečenja postepeno pojačavao i širio od želuca do grla. Najčešće se javlja posle obroka, naročito obilnih. 

Promenom navika, posebno što se tiče ishrane, možete je pobediti ili bar ublažiti. Evo nekoliko predloga:

1. MALO

Jedite često, a malo. Svako pretrpavanje želuca će pogoršati ionako usporeno varenje. Jedite polako, uzimajte male zalogaje i dugo ih žvaćite. Nemojte da jedete bar dva sata pre odlaska na spavanje. 

2. ZDRAVO

Jedite zdravu i lako svarljivu hranu. Izbacite iz ishrane (ili bar smanjite unos) sledeće namirnice: masna, pržena i jako začinjena jela, mesne prerađevine (viršle, kobasice, slanina), supe i sok od paradajza, izuzetno slatka jela, čokoladu, citrusno voće, kafu, gazirana pića, pepermint (smetaće vam i onaj u žvakama).

Kada jednom ustanovite koja vam hrana smeta, jednostavno je više ne konzumirajte. Bez obzira koliko vam se jede!

3. LEŽANJE, NE!

Izbegavajte poluležeći položaj dok jedete. Ostanite u "strogo" sedećem položaju bar jedan sat posle obroka. Ako odmah legnete, kiselina iz želuca će se rasporediti tamo gde joj nije mesto, a to baš ume da peče. Sat vremena posle jela lezite na levi bok, a glava i ramena treba da budu uzdignuti u odnosu na telo.   

4. PUŠENJE STOP!

Nikako nemojte da pušite! To je štetno za vaše i bebino zdravlje, a pogoršava i problem gorušice!

5. IZMEĐU OBROKA

Grickajte bademe između obroka. Žvaćite žvake. One povećavaju lučenje pljuvačke u ustima, što pomaže da se "kontroliše" želudačna kiselina. Pijte dovoljno tečnosti između obroka (ali najviše jednu čašu dok jedete). Uvek pijte polako, bez obzira koliko ste žedni!

6. SEDENJE

Ukoliko vas usred noći probudi osećaj pečenja, ustanite i bar pola sata provedite u sedećem položaju. Kada gorušica "popusti", zauzmite poluležeći položaj i probajte da tako odspavate do jutra. Ako se spustite u ležeći položaj, rizikujete da se gorušica vrlo brzo vrati.      

7. LEKAR

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, obratite se lekaru koji vodi vašu  trudnoću i tražite da vam preporuči neki lek protiv suvišne kiseline.