Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beba u stomaku: Ljubav od prvog trenutka

Vaš stomak neprekidno raste,a iako fizički ne može mnogo da se primeti, tamo unutra se ipak mnogo toga odigrava.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bilo da je mali ili veliki, ispupčen ili zaobljen, on dosta govori i o vašoj bebi. Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, verovatno nećete primećivati nikakvu promenu sve do dvanaeste nedelje.

Ali onog momenta kada počnete da primećujete kako vaš mali stomak počinje da buja, imaćete nešto opipljivo na šta ćete moći da usredsredite svu svoju ljubav i pažnju.

Dodiri nežni kao krila leptira

Osećaj bebinih pokreta je jedan od najdivnijih osećaja u trudnoći. To je signal da je beba aktivna i zdrava!

Beba će početi sa prvim pokretima već negde u sedmoj nedelji trudnoće. Ali, s obzirom da je veoma mala, proći će nedelje kada ćete moći da ih osetite. Najveći broj trudnica prvi put može da oseti pokrete bebe oko dvadesete nedelje trudnoće. Međutim, veliki broj ih propusti, jer nisu u stanju da ih prepoznaju. Možemo da ih uporedimo sa leptirićima koji kao da lepršaju u stomaku - zato ih je lako zameniti sa osećajem gladi ili gasova u stomaku.

Najaktivniji period za vašu bebu nastupa u 26. nedelji. Tada  počinje da «isteže» mišiće i da uspostavlja kontrolu nad svojim pokretima. Ali, vi i dalje nećete da osećate mnogo toga, jer plodova voda amortizuje bebine udarce o zidove stomaka!

Međutim, može se dogoditi da ćete biti u situaciji da osetite svaki bebin pokret - ukoliko se nalazi visoko, neposredno ispod grudnog koša, ili sasvim nisko, na karlici. Čak ćete možda biti u mogućnosti da osetite bebu kako štuca - brzo kuckanje koje traje po nekoliko minuta.

Vaša aktivnost takođe diktira koliko bebinih pokreta ćete osetiti. Ukoliko ste veoma aktivni, bićete suviše zauzeti da biste primetili bebine pokrete. Neke žene su zapazile da ukoliko mirno leže - osećaju mnogo više bebinih pokreta nego kada su same u pokretu.

Povezane vesti

Mali Tajson u stomaku

Dok vaša beba raste, prostor postaje sve tešnji, a njeni pokreti se sve više osećaju. Oko 30. nedelje ćete biti u stanju da svakog dana osetite poneki pokret, naročito u večernjim ili u ranim jutarnjim časovima. Beba kao da je ušla u rutinu. Odmara se dok je vaši pokreti uljuljkuju, a budna je kada se vi odmarate. Zato, ukoliko ste aktivni u toku dana i imate dobar san, može vam se desiti da propustite period kada se beba najviše mrda.

Neke žene imaju utisak da u stomaku nose malog Majka Tajsona koji se neprestano bori da izađe napolje. Kako se uvećavaju bebina veličina i snaga, tako i ona počinje da udara - ne samo pesnicama, već i stopalima, kolenima i laktovima. Ponekad njen udarac u rebra ili grlić materice može da bude toliko jak da vas zaboli. Ukoliko to počne često da vam se događa, promenite položaj. To će bebu onemogućiti da vas jako udara.

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90
Foto:Shutterstock

Vaše raspoloženje utiče na bebu

U periodu oko 18. nedelje, beba je u mogućnosti da čuje, a oko 26. nedelje ima sposobnost da prepoznaje vaš glas. Šta čekate? Pričajte joj! Učeći da prepozna vaš glas, bebi će biti lakše da razvije osećaj sigurnosti kada se bude našla van stomaka. Predložite i vašem partneru da joj što više priča. Ona svakako neće razumeti šta joj pričate, ali će naučiti da prepoznaje boju i visinu vašeg glasa. Na bebu, takođe, veoma utiče vaše raspoloženje. Ukoliko ste uznemireni i uplašeni, ista doza andrenalina će uticati na nju, baš kao i na vas. Sve što vas relaksira i smiruje, na isti način utiče i na nju. Probajte vežbe disanja, masažu i muziku za relaksaciju - kako biste pomogli i sebi i bebi. Neke majke su primetile da je na njihove bebe nakon rođenja umirujuće delovala muzika koju su redovno puštale dok su bile trudne.

Povezane vesti

Ko se to gura?

Kada trudnoća poodmakne, beba će biti tako stisnuta uz zidove materice da neće imati toliko prostora za gimnastiku kao ranije. Bebi je sada ostalo tek toliko prostora da može da se migolji, a kako sve više vrši pritisak na stomak, bićete u mogućnosti da nazrete njene konture. Nije neobično da nazrete nožicu kako gura iznutra, ili kako vam se ceo stomak mrda dok se beba prevrće.

Možete i da se zabavite pogađajući koji je to deo bebinog tela što se nazire na vašem stomaku.

Spremite crveni tepih!

Četiri nedelje pre porođaja ćete verovatno primetiti da vam se stomak lagano spustio naniže i ispupčio, ostavljajući prostor između grudi i vrha stomaka. Ovo je znak da se beba priprema za porođaj!

Drugi znak da će beba uskoro doći na svet je to što sada ponovo možete da dišete normalno i da jedete velike obroke, s obzirom da je beba napravila prostor vašim plućima i ogranima za varenje. Verovatno ćete sada imati potrebu da ćešće idete u toalet - zbog pritiska na bešiku, a možda ćete osećati bol i probadanje u predelu karlice, obzirom da bebina glava pritiska karlične mišiće.

Nemojte da brinete ukoliko ne zapažate neke od ovih simptoma, jer beba može da se priprema za porođaj, a da vi to i ne primećujete. U svakom slučaju "rasprostrite crveni tepih", jer kada uđete u deveti mesec dolazak bebe možete da očekujete svakog dana.

Povezane vesti

Obrni, okreni

U najvećem broju slučajeva, beba će se postaviti glavom na dole. Četiri odsto beba se okreće "naopačke" (zadnjicom ili nogama na dole). Vaš lekar će vam reći kako je beba okrenuta - bilo opipavanjem stomaka, bilo pomoću ultrazvučnog pregleda. Možda će moći da je prevrne, ili će vam preporučiti vežbe koje mogu da podstaknu bebu da se sama okrene. Ukoliko se to ne dogodi, verovatno ćete se poroditi carskim rezom, mada i ove bebe mogu da se rode vaginalno.

S. Damnjanović Mitić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica