Evo šta sve da promenite u kuhinji i dnevnoj sobi tako da beba ima nešto da radi, a ne povredi se i ne napravi štetu i nered.

Kako opremiti kuhinju ako dete uči da hoda

Najviše vremena tokom dana obično provodimo u kuhinji, jer je to mesto gde pripremamo hranu, jedemo, a ponekad i radimo. A zahvaljujući našem prisustvu, kuhinja je od velikog interesovanja za bebu. Želeće da istraži svaki kutak i da igre se. Kako opremiti kuhinju tako da bude korisna za razvoj i sigurna?

Dečje posuđe, pribor za jelo i hrana

U kuhinji, vaša beba može da ima svoj set pribora za jelo prilagođen motoričkim i kognitivnim veštinama uzrasta: mali tanjir, šoljicu sa drškama, malu kašiku, zaobljeni nož i tako dalje. Dobro je ako se ovi predmeti stave u kutiju koja se nalazi na pristupačnoj visini i dalje od opasnih predmeta (noževa, teških lonaca i sl.).

Na taj način beba može da ih koristi da zadovolji svoje potrebe: da popije čašu vode kada je žedna, ili da jede kada poželi užinu.

Marija Montesori je smatrala da je važno da deca od malih nogu imaju pravo posuđe, pa čak i šoljice za decu treba da budu od stakla. Mogućnost da samostalno koristi posuđe, a ponekad i da vidi kako se lomi ako padne, povećava detetovu svest o svojim postupcima i uliva mu veću kontrolu nad pokretima. Sve ovo je važno kako bi beba naučila da izbegava ponavljanje negativnih iskustava. Na kraju krajeva, greše samo oni koji ništa ne rade.

Na dohvat ruke možemo staviti hranu za koju smatramo da je zdrava za dete ili koju želimo da jede tokom dana. Važno je izabrati takvu hranu i odrediti njenu količinu kako ne biste morali da zabranjujete i uzimate je. Naprotiv, bebu treba podsticati da sama uzima hranu i pratite njen apetit.

Na primer, svom sinu ili ćerki možete dati kutiju sa onoliko kolačića koliko dopuštate svaki dan. Možemo da menjamo obrok, nudeći jedan dan kolačiće, a drugi hleb ili voće. Tako, s jedne strane, održavamo kontrolu nad ishranom bebe, a sa druge obezbeđujemo autonomiju.

Kako vaše dete raste, možete obezbediti veće, zahtevnije predmete kao što su nož za krompir, drvena daska za sečenje, oklagiju, modlice za kolače, voće i povrće koje se može oguliti i seći. Na taj način postepeno učite dete da potpunije učestvuje u svakodnevnim kuhinjskim aktivnostim, pa čak i da ga uključite u pripremu jela.

Kuhinjski pribor za igru vašeg deteta

Kuhinjske fioke, ormarići, police i vrata su uzbudljivi i podsticajni. Pomozite bebi da prati svoje instinkte. Da biste to uradili, potrebno je organizovati kuhinjski prostor na takav način da lako može da dobije siguran za svoje igre.

Držite lonce, kašike i pribor za jelo srednje veličine na dohvat ruke deteta. Ako ne želite da date pristup onim uređajima koje koristite svaki dan (da ne morate stalno da ih perete), možete ih postaviti na gornje police.

Takođe možete ostaviti voće i povrće sa debelom korom, kao što su pomorandže, krompir i šargarepa, na dohvat ruke da se beba igra, ili tegle sa testeninom u različitim oblicima kako bi mogla da prenosi iz jedne posude u drugu.

Beba će rado eksperimentisati sa raznim taktilnim i vizuelnim senzacijama, postavljati posude jednu u drugu, pomerati predmete, pokušavati da od njih pravi kule i sama izvlači zaključke ako se željena slika ne slaže.

Kako svom detetu dati više samostalnosti u kuhinji

Jedna od najvećih potreba deteta je da dosegne sve što je na visini odrasle osobe. Velika, stabilna stolica (ili merdevine ili stolica) koja omogućava vašoj bebi da se popne i dosegne visinu stola, sudopere ili bilo koje druge radne površine koju koristite može biti od velike pomoći u vašoj kuhinji .

Još jedna serija stvari koje će vaša beba ceniti su stvari za čišćenje: metle, krpe i sunđeri fasciniraju mališane. Pa hajde da pripremte fioku - najnižu - sa obojenim krpama, sunđerima od raznih materijala, peškirima i štipaljkama. Beba će rado učestvovati u čišćenju kuće i samostalno otklanjati posledice manjih nezgoda, kao što su prolivena voda, izmrvljena hrana ili mrvice razbacane po stolici.

Da li su vam potrebne igračke u dnevnoj sobi?

Dnevna soba je prostorija koja je često ukrašena staklenim posuđem, keramičkim sitnicama, staklenim stolovima i drugim stvarima koje su bebi veoma privlačne, ali mogu predstavljati i opasnost. U skladu sa Montesori principom poštovanja slobode deteta, ovi vredni predmeti moraju biti postavljeni tako da budu van domašaja deteta.

Može biti od pomoći da napravite prostor u dnevnoj sobi koji je u potpunosti vlasništvo vaše bebe. Na primer, možete da postavite šareni tepih na pod, posvećen samo igranju, a pored postavite malu otvorenu policu na koju će se postavljati igračke, knjige, bojice i kockice.

U ovaj prostor možete postaviti i stolicu ili malu sofu, možda prekrivenu navlakom, koja može poslužiti za vežbanje sposobnosti penjanja, kotrljanja i skakanja.

Možete organizovati i malu policu za knjige, opet u visini deteta, ili obezbediti najnižu policu za knjige za decu. Na ovaj način, vaša beba će imati pristup knjigama kad god poželi i može da imitira vaše zdrave navike da se ušuška u svojoj stolici da čita.

Prema Montesori principima, najbolje je da ne puštati muziku ili pozadinsku buku sa TV-a ili radija dok je dete fokusirano na igranje nečeg drugog. U takvim situacijama muzika će ometati koncentraciju. Ne zaboravite da bebi ponudite jednu aktivnost u igri, a ne nekoliko istovremeno. Muzika je neophodna kada pevamo i igramo, ali tišina je neophodna kada su u pitanju druge igre koje zahtevaju koncentraciju.

Kako učiniti TV korisnim

Šta je sa TV-om? Danas je nemoguće zanemariti ovaj sveprisutni kućni aparat. Svi znamo njegove rizike i potencijalnu štetu, ali nam je teško odustati od ovog oblika emocionalne preterane stimulacije.

Nema smisla zabranjivati gledanje televizije, jer je to deo našeg sveta. Montesori pristup omogućava da se televizija koristi za razvoj deteta, pod uslovima regulisanja njenog gledanja.

Na primer, možete postaviti pravila kao što su: ne bi trebalo da se koristi kao pozadina za druge aktivnosti; može da se uključi samo za gledanje određenih programa, nakon čega se TV mora isključiti. Programi treba da budu prilagođeni uzrastu deteta, a mi treba da se trudimo da ih gledamo zajedno kako bismo izbegli situaciju da televizija vodi u izolaciju.

Televizija može biti korisno sredstvo za širenje vidika, omogućavajući da vežbate zadržavanje pažnje dok istovremeno delite mišljenja i emocije. Isti principi se mogu primeniti na računar, tablet, mobilni telefon i sve elektronske uređaje u modernim domovima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_