Koliko puta ste bili u situaciji da ne možete da vidite pod od dečijih igračaka, a vaš mališan uporno odbija da ih skupi. Da li verujete da bez molbe i svađanja možete promeniti tu situaciju. Probajte ovih 6 Montesori tehnika da naučite i najmalađu decu kako da pospreme nered za sobom:

Stvorite mesto za sve

Iako smatrate da deca svaki put sve igračke potrpaju u kutiju jer im se tako čini laše, mališani imaju snažan osećaj za red i vole da im igračke imaju svoje mesto. Ako im to omogućite, vrlo brzo ćete ih podstaći da sami sklanjaju svoje igračke. Kako biste to uspeli, prvo posmatrajte vaše dete kako biste videli sa čime se najčešće igra. Ako postoje neke igračke koje samo zauzimaju prostor ili skupljaju prašinu, sklonite ih ili ih jednostavno poklonite nekom. Zatim preostale igračke složite na policu ili u kutiju tako da svaka ima svoje mesto. Pripazite da police ne budu prenatrpane. Iznedanićete se kada shvatite kako će vaše dete sada drugačije posmatrati igračke ako zna gde im je mesto.

Model od ranog uzrasta

Ovo nije samo "zadatak" starije dece, probajte dok je još malo date da ga naučite kako da sklanja igračke na kraju dana. U početku ono će posmatrati vas kako to radite, ali vrlo brzo će instiktivno krenuti da vam pomaže, bez prigovaranja i molbe da to uradi.

dete-igračke.jpg
Shutterstock Dete sklanja igračke

Postavite očekivanja

Odaberite nekoliko pravila koja su vam važna, podelite ih sa vašom decom i često ih podsećajte dok ih ne usvoje.

Postavite okvir na pozitivan način

Umesto ultimatuma kao na primer: "Nema sladoleda dok ne pospremiš sve", recite: Kada pospremiš igračke idemo na sladoled". Naglašavanje onoga dobrog što sledi veliki je podsticaj za decu da urade nešto, jer se iskreno raduju tome i imaju jak motiv.

Neka bude zabavno

Deca obožavaju da se takmiče, recite tipa: "Ajde ti skupi plave atuće, ja ću crvene, pa da vidimo ko će pre da završi". Svaki vid obaveze ako pretvorite u dobru zabavu klinci će rado učestvovati u tome.

Pričekaj prirodni prekid

Nikada nemojte dete naglo prekinuti u igri sa zahtevom da uradi nešto. Bolje je da sačekate malo. Ako zbog nedostatka vremena ipak mora da završi sa igrom, budite spremni da mu pomognete. Možda će trebati malo prakse i malo strpljenja, ali ako budete dosledni, dete će vrlo brzo preuzeti taj obrazac ponašanja.

(Yumama)