Ni mnogi muškarci ne bi mogli da izdrže sve ono što žena sa četvoro dece sama mora da obezbedi za opstanak svoje porodice na selu: od šumskih poslova, obaranja drveća, seče, utovara drva, vožnje kamiona i spremanja ogreva, preko vezivanja malina, popravljanja auta, do građevinskih poslova, brige o stoci i svih kućnih seoskih radova- Fatma radi danonoćno, bez izuzetka ni kada se tek porodila, jer posao ne čeka, a za njene najmilije ništa nije teško.

Samohrana mama četvoro dece koja se ne libi ni šumskih radova
Privatna arhiva Fatma Rovčanin Spaić 

Za Yumamu predstavila nam se i opisala kako se nosila sa trudnoćom, prvim danima sa bebama, šta joj je tada bilo najteže.

“Ja sam Fatma Rovčanin Spaić imam 34 godine i pored sebe imam četvoro dece: Saida (14) i Dalilu (11) Saru (4) i Darju (2). Svaka trudnica je posebna na svoj način i u porodici i po obimu posla koji može da obavlja. Za mene, kako su deca pristizala tako se obim posla povećavao i u kući i oko kuće, zajedno sa svim sezonskim radovima. I cela trudnoća mi je proticala tako, a najvećim delom, u spremanju drva za ogrev.

Samohrana mama četvoro dece koja se ne libi ni šumskih radova
Privatna arhiva Fatma Rovčanin Spaić 

 Mnogo je zavisilo i u kom vremenskom dobu se dete rodilo- ako je sezona, kao što se potrefilo za najmlađu ćerku koja je 2021. rođena u avgustu, kada je neizmeran obim posla, koji je zahtevan, traži dosta fizičkog rada, s obzirom čime se ja bavim. Posle dva dana od porođaja krenula sam u rad u šumi, sa malom Darijom koja je imala par dana jer je bilo mnogo toga da se odmah obavi. Starija deca, po jedno je bilo uz nju, da nije sama u autu, da bih je ja mogla čuti. Smislili smo i znak, kako da mi deca jave, da im trebam- jer od motorke, telefon ne čujem. Svirali bi mi sirenom iz auta ili kamiona, da dođem. Saida sam naučila i kako da upali auto, da bi im zimi bilo toplo.”

Samohrana mama četvoro dece koja se ne libi ni šumskih radova
Privatna arhiva Fatma Rovčanin Spaić 

Fatmi kao i svakoj mami, srce zaigra kada su njeni mališani u pitanju, i samo tada priznaje da joj je bilo i teško:

“Jedino teško što mi je padalo posle porođaja jeste što nisam mogla da posvetim ljubav i vreme, pažnju deci dok su mali. Nego su mi odrastali u autu, kamionu, na livadama i njivama i jedno drugo gledali i pazili. Ali to im ništa nije smetalo u razvoju, čak su i vrlo zdravi i otporni. Oni su svesni svoje odgovornosti i svojih obaveza, puno mi pomažu. Said je sad veliki, pa zajedno sa mnom ide u šumu, pomaže mi oko drva. Dalila je tu oko sestara, često me dočeka skuvan ručak, spremljena kuća, zbrinuta mala deca.”

Na pitanje, kako izgleda jedan običan radni dan u njenom životu, Fatma se malo zbuni, jer nije ni svesna da ustaje i pre nego što svane i ne staje do duboko u noć, do god ima šta da obavi:

“Moj jedan dan izgleda previše koplikovano- ujutru se kreće sa kućnim poslovima, pa oko dece, pa poljoprivredni radovi ili eventualno šumski - seča drva, prevoz kamionom i tome slično. I tako svaki dan.”

Fatma ima jednostavne principe u vaspitanju svoje dece- one zdrave i oduvek ispravne:

“Najvažnije mi je u vaspitavanju dece da od njih postanu ljudi i uzor ostalima, s tim da cene rad i da postižu što bolje ciljeve. Mama kojoj nije ništa teško za svoju decu, najbolji im je primer.”

Samohrana mama četvoro dece koja se ne libi ni šumskih radova
Privatna arhiva Fatma Rovčanin Spaić 

Kada uporedi život u gradu i na selu, ova mama jasno vidi po čemu se detinjstvo na selu izdvaja, kako njena deca rastu u odnosu na vršnjake u gradu:

“Život na selu nije nimalo lak. Sve ima svoje prednosti i mane. Ali živi se ovde lepše, zdravije. Samo što su deca sa sela mnogo povučenija i mirnija. Dok deca u gradu nemaju šta toliko da nauče od odraslih, niti kako da vide, dožive i uče u prirodi. Deca sa sela su zato u mnogo toga upućena- i da voze traktore i mašine, poznaju poljoprivredne radove, znaju sve o životinjama, kućnim obavezama. Spremnija su za život…”

Samohrana mama četvoro dece koja se ne libi ni šumskih radova
Privatna arhiva Fatma Rovčanin Spaić 

Osvrnuvši se na svoje odrastanje, detinjstvo i to kako se danas i ona snalazi u ulozi majke, svima ima da poruči:

“Moj život nije bio idealan od malena. Mene je moja majka ostavila od mesec dana, podigli su me deda i baka. Deda me je svemu i naučio- da nema razlike između muških i ženskih poslova, jer bolje da znaš, a da ti nikad ne zatreba. Danas svako gleda više na sebe, neće da bude žrtva za svoje dete, deca su u drugom planu. Ali hoću da poručim svim majkama da deca treba da budu na prvom mestu, a ostalo po strani. Jeste teško kad je čovek samohrani roditelj ali ako hoćeš da radiš, možeš posla da nađeš ali i da prvo priuštiš svom detetu nešto lepo. Morate da stanete uz svoje dete- vi ste ga rodili vi treba da se borite za njega i da vi sutra budete primer svom detetu, sinu ili ćerki da kažu- naša se mama borila za nas i mi ćemo za našu decu. Tako da drage, mame deca na prvo mesto a ostalo po strani!”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore