Ljubivoje Ršumović je jedan od najvećh srpskih pesnika, a mnoge generacije su odrastale učeći njegove stihove - "Babaroga"; "Domovina se brani lepotom"; "Vuče, vuče, bubo lenja"; "Deca su ukras sveta" i mnoge druge pesme obeležile su naše detinjstvo, ali i detinjstvo naše dece.

Kada pitaju Ljubivoja Ršumovića kako vaspitavati decu, on najčešće odgovara stihovima:

"Dete treba da posmatraš,
al‘ mu nemoj na put stati,
što ga pre čovekom smatraš,
pre će čovek i postati."

Kako je izgledalo njegovo detinjstvo i po čemu se razlikuju deca koja se rađaju na selu:

"Prema mlađem bratu i meni tata je imao ispravne pedagoške metode zato što – nek mi Bog oprosti – nije imao svoje roditelje. Njegova majka je umrla na porođaju sa 18 godina, a posle tri dana i otac. Prababa Anika mi je pričala da je presvisao od tuge za suprugom. U stvari, umrli su 1918. godine kada je 70 miliona ljudi u Evropi umrlo od španske groznice. Ali meni više odgovara verzija da je Ljubiša umro od tuge za Ivankom. Tako ja za sva vremena imam babu od 18 godina i dedu od 19. Odrastao sam na selu, a na selu se rađaju deca ljudi, a ne deca kućni ljubimci, kakav je slučaj sa gradskom decom. To znači da smo brat i ja bili potrebni porodici i od malih nogu dobijali zaduženja u kući i na polju" – objasnio je Ršumović za Blic.

Učili smo od Ršuma, pored ostalog, i to da "decu ne donose rode, već ih rađaju majke", a njegova pesma "Deca su ukras sveta" postala je dečja himna. Kako on posmatra decu:

"Ne delim ljude na decu i odrasle. Sve su to ljudi, samo su jedni mali, a drugi malo veći. A što se pameti i inteligencije tiče, često su ovi mali pametniji i inteligentniji. Tako sam smislio poslovicu: Odrasli nisu dorasli deci" – govorio je Ršumović za Blic.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

NAJMLAĐI IZ VRTIĆA PINOKIO NAUČILI SVE O PČELAMA! Akcija Zasadi drvo je sve veća, a POGLEDAJTE ŠTA SU SVE DECA NAUČILA Kurir televizija