Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SELO ILI GRAD - OTKRIVENO GDE ŽIVE DECA KOJA IMAJU BOLJE PONAŠANJE: Ovo utiče na njihovu inteligenciju, zdravlje i um

Život sa detetom na selu ili u gradu - evo koja životna sredina se preporučuje prema naulnicima za zdravlje, intligenciju i emocionalno stanje!

 Život sa detetom na selu ili u gradu. Izvor: Shutterstock

Da li da živimo na selu ili u gradu? Ovo je pitanje sa kojim se mnogi roditelji suočavaju, a složićete se da i jedan i drugi izbor ima svoje prednosti i mane, a mnogima je teško da pravilno "izvagaju" Zbog toga je sprovedeno istraživanje koje pokazuje kakva životna sredina je bolja po zdravlje, emotivno stanje i ponašanje dece.

Postalo je poznato gde deca treba da odrastaju da bi imala manje problema sa ponašanjem i emocijama. Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu, čiji je članak objavljen u časopisu "Nature Sustainability", analizirali su podatke o više od tri i po hiljade londonskih školaraca uzrasta od 9 do 15 godina. Podaci su se odnosili na uslove životne sredine u kojima žive gradska deca i adolescenti, kao i na njihovu inteligenciju, mentalno zdravlje, ponašanje, način života i tako dalje.

Pošto je već dobro poznato da priroda uopšte pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, naučnike je zanimalo koji su tipovi prirodnih predela posebno korisni za decu i adolescente: voda (jezera, reke, bare ), livade ili šume.

Pokazalo se da što više vremena mladi, čak i oni koji žive u gradu, provode među drvećem, šumama i parkovima, to je njihova inteligencija, mentalno zdravlje, emocionalna stabilnost i ponašanje bolji.

Šta je razlog za ovaj magični uticaj drveća na mozak mlađe generacije, još uvek nije jasno. Naučnici ne isključuju da se radi o fraktalima - beskrajno ponavljajućim geometrijskim objektima sličnim jedni drugima, koji su u suštini grane drveta. Ljudi imaju urođenu sposobnost da identifikuju fraktale u svom okruženju. Veruje se da kontemplacija fraktala smiruje i promoviše razvoj neuronskih veza u mozgu.

Tako se nameće zakljućak da ukoliko ne živite u prirodi na selu, onda izaberite za porodični život deo grada gde u bliziniimate šumu, park ili reku.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:24
PEDIJATAR OTKRIO LEK ZA ŠUGU: Ne kupajte se 5 dana, a onda namažite OVO! Parazit se širi na rođendanima: Proverite šaku deteta
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica