Da li se žene plaše da grade odnose sa muškarcima sa decom?

Savremeni odnosi često prevazilaze tradicionalne modele, a mnoge žene se suočavaju i sa pitanjem da li su spremne da izgrade vezu sa muškarcem koji već ima decu? Žene su generalno više empatične i brižnije, što može olakšati prihvatanje dece svog partnera. Međutim, i u ovim odnosima postoji doza zabrinutosti:

  • Strah da se ne nosi sa ulogom maćehe: javni stereotipi često oslikavaju ovu ulogu negativno, izazivajući strah od mogućeg odbacivanja od strane dece.
  • Strahovi od sekundarnosti u vezama: Slično kao kod muškaraca, žene se mogu brinuti da će njihov partner posvetiti više pažnje njihovoj deci, ostavljajući manje prostora za vezu.
  • Društvena očekivanja i psihološka adaptacija: Društvena očekivanja igraju važnu ulogu u oblikovanju stavova žena prema muškarcima sa decom. U mnogim kulturama postoji ukorenjeno verovanje da žena treba da prihvati i voli decu svog partnera kao svoju. Ovo može stvoriti pritisak i učiniti da se žena oseća nespremnom za ovaj korak.

Stepen straha od ulaska u vezu sa muškarcem koji ima decu može biti različit: za neke to može biti nepremostiva prepreka, dok drugi vide priliku da razviju lične kvalitete i izgrade snažnu porodicu. Uticaj prošlih veza, lične vrednosti, spremnost za majčinstvo i želja za sopstvenom decom su faktori koji mogu u velikoj meri uticati na stavove prema takvim odnosima.

Psihološki faktori koji utiču na spremnost žena da budu u vezi sa muškarcem sa decom su lična zrelost, nivo empatije i sposobnost prilagođavanja. Ženino prisustvo sopstvenog deteta takođe može igrati ulogu u oblikovanju njenog stava prema takvom partneru.

Psihološka adaptacija na ulogu maćehe može biti uspešna ako postoji otvorenost i podrška u vezi. Važno je uspostaviti čvrstu, poverljivu komunikaciju sa partnerom i njegovom decom, kao i razviti zajedničke strategije za rešavanje nastalih problema.

Šta da radite ako vaš partner već ima dete:

1. Budite spremni da pokažete strpljenje i empatiju
Odnosi sa decom zahtevaju vreme da se izgradi poverenje i razumevanje. Deca mogu doživeti niz emocija u vezi sa novom vezi svojih roditelja, od ljubomore i straha do radosti i uzbuđenja. Važno je da im date vreme i prostor dok postepeno gradite odnos sa njima. Ne pokušavajte odmah da postanete prijatelj ili da zamenite drugog roditelja, već se pozicionirajte kao dodatnu odraslu osobu koja u njihov život unosi nešto dobro i pozitivno.

2. Podelite pažnju i vreme svog partnera
Važno je shvatiti da će vaš partner svoju pažnju podeliti između vas i svoje dece, i to je sasvim normalno.

3. Izgradite komunikaciju i postavite granice
Jasna rasprava o vašim očekivanjima, strahovima i granicama pomoći će da se izbegnu mnogi sukobi i nesporazumi.

4. Prihvatite prethodne veze vašeg partnera
Vaš partner ima istoriju: uključuje prethodne veze i zajednički život sa drugom osobom koji je rezultirao decom. Psihološki je važno prepoznati i prihvatiti ovaj deo njegove biografije, a da ne pokušavate da se takmičite sa prethodnim partnerom ili uporedite vašu vezu.

5. Budite spremni za interakciju sa bivšim partnerom
Dopuštanje mogućnosti određenih interakcija sa bivšom voljenom osobom je važan aspekt jake veze. Važno je zapamtiti da su dobrobit i interesi dece u centru svih vaših napora.

6. Naučite da budete fleksibilni i prilagodljivi
Deca unose nepredvidljivost u životne planove. Možda ćete morati da odložite romantičnu večeru zbog chttps://yumama.mondo.rs/dete/zdravlje-deteta/a50942/da-li-je-opasno-sto-se-dete-cesto-razboli-u-vrticu.html ili promenite planove za odmor. Psihološki je važno da se prema ovim trenucima odnosite sa razumevanjem, a da ne krivite partnera ili decu.

7. Potražite sredinu u pitanjima discipline i autoriteta
Razvijte i razgovarajte o roditeljskim strategijama i disciplinskim merama sa svojim partnerom. Vaši stavovi o tome mogu da se razlikuju, pa je izuzetno važno pronaći zajednički jezik i pristup koji će deci biti razumljiv i prihvatljiv. Nemojte direktno sprovoditi disciplinske mere u ranim fazama veze;

Ulazak u vezu sa partnerom koji već ima decu svakako predstavlja dodatne zahteve i izazove za obe strane. Zapamtite da je prevazilaženje predrasuda i strahova oba partnera moguće kroz otvoren dijalog, međusobno razumevanje i strpljenje. Stvaranje jake i harmonične porodice u kojoj se svi osećaju voljeno i cenjeno zahteva vreme i trud, ali rezultati su vredni toga.

BONUS VIDEO: 

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)