Biti u intimnoj vezi pruža nam osećaj povezanosti, ne samo sa partnerom, već i sa svetom u celini. Kada su naša srca ispunjena ljubavlju, osećamo beskrajno zadovoljstvo i sreću. Postajemo strpljiviji, empatičniji, ljubazniji i nežniji.

Ipak, intima ne utiče samo na naše emocionalno blagostanje i harmoniju. Prema brojnim naučnim studijama, snaga ljubavi direktno utiče i na naše fizičko zdravlje, jačajući naš imuni sistem, ona poboljšava naš kardiovaskularni sistem i povećava životni vek.

"Ljubav i intimnost su u osnovi onoga zbog čega smo bolesni i što nas čini zdravima", kaže Den Orniš, psiholog koji se bavi vezama između ljubavi i zdravlja.

"Kada pogledate naučne podatke, potreba za ljubavlju i intimnošću je jednako važna kao potreba za hranom, vazduhom i spavanjem", dodao je Den.

Na Dan zaljubljenih slavimo ljubav uz večere, sveće ili kroz razmenu poklona. Svedoci smo da bombonjera ne traje dugo, ali ljubav koju želimo da ostvarimo sa partnerom ne bi trebalo da traje nekoliko dana. Stručnjaci se slažu da je ključ stabilne, dugotrajne veze ono što vi i vaš partner radite ostala 364 dana u godini. Zapravo, ulaganje u ljubav zahteva neprestano vreme i trud. 

Pogledajte 8 saveta koje smo izdvojili za vas kako biste poboljšali odnos sa vašeg partnera.

Budite prijatelji

Svaka zdrava veza mora biti zasnovana na čvrstom prijateljskom odnosu. Ne zaboravite da se prema partneru ponašate s istom ljubaznošću, poštovanjem i uvažavanjem kao prema bliskom prijatelju. Podržavajte se međusobno, slušajte i smejte se jedan drugom. Osmeh je najbolji način da iskažete sreću i radost kojima ste ispunjeni. Ne dozvolite sebi da budete bezobzirni ili neuviđajni.

Ostanite bliski

Većina parova ističe da godinama "ljubav iščezne" i ostane samo navika. Ta tvrdnja nije tačna. Zapravo, u ljubavni odnos morate da ulažete napor, vreme i emocije. 

"Parovi moraju da provedu mnogo vremena jedni sa drugima", savetuje doktor Dejvid Kaplan. "Ne postoji zamena za vreme provedeno sa partnerom." Kaplan ohrabruje parove da odvoje jedno po podne u nedelji za zajednički izlazak. Pored toga, najmanje petnaest minuta svog dana posvetite smislenom razgovoru sa partnerom. Vreme koje provodite zajedno može vas zbližiti i doprineti da vaš odnos bude bolji, prisniji i pun poverenja.

Fizička intima

Fizička intima je prirodna i zdrava formula za bliži partnerski odnos. Međutim, naše najbolje seksualne namere često se odmaraju, jer na kraju dana usled brojnih obaveza nemamo energije da se posvetimo partneru.

Najbolji savet za to jeste da se i vi i vaš partner potrudite da održite strast i žar koja leži u vama. Ostavite posuđe u sudoperi, isključite laptop i posvetite se voljenoj osobi. Napravite romantično veče, uključite muziku, upalite sveće i prepustite se strastima.

Naučite da komunicirate dodirom. 

Komplimeti su uvek dobrodošli

Govoriti nešto ljubazno i nežno svom partneru trebalo bi da bude svakodnevna navika. Izražavanje ljubavnih misli neguje vašu vezu pomažući vam da shvatite važnost vašeg odnosa. Dajte partneru do znanja koliko ga cenite i budite velikodušni sa komplimentima i izrazima naklonosti.

Borite se za vaš odnos

Budući da su nesuglasice i rasprave neizbežne, nije važno da li se borite već kako se borite. Kad se nesuglasice pojave, neka budu kratke. "Ne više od deset minuta", kaže Kaplan. "Posle deset minuta postaje gadno i ponavlja se." Takođe, vodite računa o granicama, ne bavite se pitanjima od prošle nedelje ili prošlog meseca - neka vaš spor bude fokusiran na stvar koja je trenutno u pitanju.

Saveti stručnjaka

Ukoliko osećate da je vaša veza poljuljana, ne bi bilo loše da se posavetujete sa bračnim savetnikom. Štaviše, u razgovoru sa terapeutima možete otkriti koje su krucijalne stvari koje vam smetaju kod partnera i obrnuto. Razgovor sa njim vam može pomoći i da se rešite nekih strahova vezanih za vašu vezu. U bračnim terapijama nema ništa loše, stoga se ne bojte da ih posetite ukoliko naiđete na probleme. Vaši napori i trud da popravite partnerski odnos će verovatno pokrenuti važne rasprave o vašoj vezi i na kraju je poboljšati. 

Slušajte pažljivo partnera

Biti pažljiv slušalac daje vašem partneru do znanja da su vam njegove misli i osećanja važni. Štaviše, dobro slušanje podstiče partnere da se otvore i budu spremni da dele", kažu psiholozi Ričard i Kristina Čarlson.

Tajna, kažu Čarlsoni, nije samo da "čujete" šta vaš partner govori, već da budete istinski "prisutni", imajući iskrenu želju da razumete šta se govori i slušate bez osuđivanja.

Zagrljaj/poljubac kada se pozdravljate

Veoma je važno uzeti u obzir osećanja vašeg partnera prilikom pozdrava ili dobrodošlice, posebno ako je fizička intima standardna praksa u vezi. Pozdravljajući se ili opraštajući od partnera bez nekog oblika fizičke bliskosti, stvorićete distancu u vezi. Pored toga, bilo je mnogo studija koje pokazuju da zagrljaj može uticati na smanjenje krvnog pritiska i otkloniti stres. Jednostavnim zagrljajem partnera, možda ćete doživeti "oslobađanje" od napetih emocija i poboljšati odnos.

Zapratite nas i na Instagramu!