Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istine, zablude i odgovori na najčešća pitanja o javnim bazenima: Kako da znate da je voda čista?

Miris hlora, bakterije i nečistoće... Čistoća javnih bazena naše mališane uopšte ne zabrinjava jer oni imaju važnijeg posla - da uživaju u kupanju. Međutim nama roditeljima je to važno pitanje zbog kog ponekad sa nelagodom ulazimo ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Miris hlora je znak čistoće

Nažalost, ne nego znak nečistoće. Svaki čovek koji uđe u bazen ostavlja svoje bakterije, kosu, znoj, ljuspice kože i u proseku oko 50 ml urina - a toliko bazenske vode prosečna osoba i popije dok se kupa u bazenu.

Kako se bakterije i klice ne bi razmnožavale u vodi, voda se tretira slobodnim hlorom koji nema miris. Takav slobodni hlor reaguje sa organskim jedinjenima (neutrališe ih) i stvara vezani hlor, trihloramin, koji daje taj karakterističan miris koji mi podrazumijevamo pod mirisom hlora. Međutim, hlor koji je počeo da se oseća više ne deluje protiv nečistoća i bakterija, ali smrdi, nadražuje oči i svakako je znak da voda u tom bazenu nije dobro održavana.

Povezane vesti

Smeju li deca u bazen?

Naravno. Bazeni se stalno nadziru i voda nije uvek odličnog kvaliteta da bi bila pitka, ali ne bi trebala ni da širi bolesti, čak i ako se malo vode proguta. Ako je bazen i čitav sistem filtriranja vode zastario, stvari mogu da postanu gadljive. Oštar miris hlora svakako je znak da biste tog bazena trebalo da se klonite jer to upućuje na prevelike količine vezanog hlora trihloramina i drugih loših nusprodukata u vodi. Kako bi se to to sprečilo, osoblje bazena meri količine slobodnog hlora u vodi kao znak njegove čistoće.

Kako prepoznati da bazen nije dobro održavan?

Najčešće ćete to moći da vidite golim okom i nosom. Mutna voda, alge na ivičnim delovima bazena, nečistoća na dnu bazena, plesan na fugama. Tipičan miris hlora ili čak smrad ćete takođe lako osetiti.

Može li bez hlora?

U javnim bazenima nije moguće održavati čistoću vode bez njega. Jedan deo hlora može da se zameni ozonom što je skuplje i komplikovanije. Ozon je otrovan i stoga se za čistoću vode koristi u manjim koncentracijama dok za ostali, veći deo mora da se pobrine hlor. Izuzetak su bazeni sa morskom vodom jer u njima sama morska so deluje na smanjenje broja bakterija. Svakako, kad bi se svi pre kupanja u bazenu oprali sapunom, kao što to pored bazena stoji kao uputstvo, to bi uveliko smanjilo količinu potrebnog hlora.

Kako se možemo zaštititi od infekcija?

Deca ne bi trebalo na bazenu da se kupaju golišava nego da imaju gaćice, da svuda - na klupama, ležaljkama, u sauni uvek ispod sebe stavite peškir. Neka svaki član porodice ima svoj. Treba obratiti pažnju da uvek ista strana bude ona na kojoj se sedi. I naravno nakon kupanja se uvek istuširajte i dobro se obrišite.

Povezane vesti

Kako izbeći gljivice i bradavice?

Ovi napasnici vrebaju sa mokrih, vlažnih podloga ili tepiha. Najbolja prevencija je nošenje papuča, a nakon izlaska sa bazena - detaljno pranje nogu i temeljno sušenje peškirom  -to će otežati razmnožavanje ovih napasti.

Šta ako se nekoj bebi 'omakne' da kaki u bazenčiću?

Danas mnogi bazeni zahtevaju od roditelja da se bebe (pelenaši) kupaju sa posebnim pelenama za kupanje pa se to ređe događa. Ako to i doživite, bazen bi trebalo zatvoriti za kupanje, očistiti ga, pa otvoriti sledeći dan. Pitanje je koliko se takve procedure zaista poštuju.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica