Ono što sigurno ne nedostaje velikim porodicama jeste osećanje velike sreće, bez obzira na sve moguće probleme. Jer, neko je uvek gladan - iako su svi jeli, ima uvek prljavog veša - bez obzira koliko često ga perete... Petoro dece znači pet puta ljubav, ali isto tako i pet puta nered. U velikoj porodici uvek ima posla, mada nije baš tako haotično kao što se često misli.

Tri je magičan broj

Viktorija Bekam ima troje dece, a kaže da bi volela da ih ima više. Vil Smit i Džada Pinket takođe imaju troje. Pa Madona, Tom Kruz... spisak poznatih je dugačak. Neki, zahvaljujući biološkom potomstvu, ali i usvajanju, imaju  više mališana. Anđelina Džoli i Bred Pit su u toj grupi. Pošto su slavne ličnosti «razbile» famoznu granicu od dvoje dece, odjednom izgleda kao da su velike porodice u trendu.

Svakako, bebi bum nije vezan samo za Holivud, već i za «obične» porodice, u svetu i kod nas, koje teže da budu «king sajz». Ponekad izgleda kao da ne možete da hodate ulicom a da se ne sapletete o kolica ili o dečicu koja su tek prohodala i «tumaraju» okolo. Da li se to vraća veliko potomstvo? Ne baš, kaže Stiv Martin, sociolog sa Univerziteta u Merilendu. To bi mogao da bude trend samo u pojedinim regionima.  

Ko hoće još?

U ranijem periodu, mame sa brojnim potomstvom su najčešće bile iz redova siromašnijih žena, manjeg obrazovanja. Rađanje više dece je tradicionalno bilo povezano i sa religijskim aspektom. Danas, veće porodice uglavnom imaju obrazovane, imućnije mame, uspešne u svom poslu.

Otkud kod mama takva želja? Statistike pokazuju da njihova težnja potiče iz primarne porodice: veća je verovatnoća da će žene koje odrastaju sa puno braće i sestara imati više dece. Ali, i jedinice se odlučuju za više naslednika - da im omoguće to posebno drugarstvo, koje su one propustile. -Bila sam jedino dete, ljubomorna na ljude bliske sa svojim sestrama i braćom. Porodica mog muža sve radi zajedno - proslavlja rođendane i praznike,  organizuje odlazak u prirodu, priprema roštilj... Želim da i moja deca to imaju. Osim toga, ona će uvek da imaju jedno drugo...- kaže Natalija Ćurković, diplomirani pravnik.

Da li su velike porodice dobre za decu?

Većina mama smatra da zajedništvo, uključujući čak i bučne svađe - u velikoj meri uči njihovu decu kako da vole i žive sa drugima. -Jedna od najznačajnijih prednosti jeste da puno uče jedni od drugih, naročito u najranijem uzrastu - kaže majka šestoro dece. Na taj način se uče odgovornosti, kao i kako da dele i da brinu jedni o drugima, da se međusobno štite. 

Ideju da braća i sestre podučavaju jedni druge socijalnim veštinama, podržavaju i istraživanja. Rezultati obimne studije, koja je obuhvatila više od 20.000 ispitanika, otkrili su da učenici - koji imaju makar jednog brata ili sestru, pokazuju uspeh u socijalnim veštinama: bolji su u sklapanju prijateljstava i pomaganju drugoj deci i više «usklađeni» sa osećanjima drugih.

Dilema oko inteligencije?

Šta je sa manje pozitivnim aspektima velikih porodica? Pojedini istraživači čak tvrde da, u proseku, što je veća porodica - to je niža inteligencija dece. Ali, sa tim se ne slažu mnogi stručnjaci, sumnjajući u validnost tog stanovišta. Ono se, inače, pravda time da - kako porodica raste, roditelji imaju manje para i vremena da se posvete obrazovanju i intelektualnom razvoju svakog deteta.  

Druga grupa naučnika smatra da koeficijent inteligencije (IQ) ima više veze sa socioekonomskim uslovima. Velike porodice su i dalje, uprkos određenim promenama, najčešće među kategorijom stanovništva koje ima niske prihode, dok su roditelji manje obrazovani. Ograničena takvim modelom odrastanja, deca obično ne prave iskorak više, već su njihova obrazovna dostignuća istovetna roditeljskim.

Životne lekcije 

-Kako sve postižete? To je pitanje koje se najčešće upućuje mamama iz velikih porodica. Naravno, svaka porodica drugačije funkcioniše, ali evo nekoliko korisnih saveta za one koji planiraju ili već imaju brojno potomstvo. 

1. Sastavite listu obaveza

Organizacija je ključna reč za uspeh! A liste se odlično uklapaju u to. Napravite nedeljni raspored kućnih poslova, jelovnika, dečjih aktivnosti... Takođe, ispišite dnevne i nedeljne liste samo za sebe - šta ćete vi da radite. Ako imate četvoro dece i, na primer, u poslednji čas pokušate da napravite večeru za sve, od onog što se zateklo u frižideru - to, jednostavno, ne može tako da funkcioniše.

2. Izdvojte vreme da budete sami sa jednim detetom

-Kada idem u nabavku, povedem jedno od dece, dok druga provode kvalitetno vreme kod kuće sa tatom, kaže jedna mama. Različito vreme odlaska na spavanje, ukoliko je to izvodljivo, takođe je dobar način da budete sa svakim detetom pojedinačno.

3. Pustite decu da budu deca

 Važno je da svako dete obavlja neki manji kućni posao - kako bi steklo radne navike i naučilo se odgovornosti. Osim toga,  mame se oslanjaju na stariju decu kada je u pitanju pomoć mlađoj. No, to je primereno samo dok ih takve obaveze ne sputavaju, dok ih ozbiljnije ne ograničavaju.   

4. Budite kreativni   

Velika porodica, a malo prostora... skoro nerešiv problem. Ali, tu nastupa mašta. Tako je mama šestoro dece smislila kako da bar malo raščisti nepodnošljivu gužvu u jedinom kupatilu u njihovoj kući: stavila je fenove za kosu i ogledala u sobe starijih devojčica. Uspeh ideje je vrlo brzo bio primetan!

5. Održavajte bliskost sa vašim partnerom

Uz neprestanu graju dece, koja zahtevaju vaše vreme i pažnju, lako se dešava da vreme koje biste trebalo da provedete sa partnerom, dospe na poslednje mesto. Ali, neki parovi iz velikih porodica se trude da imaju vremena jedno za drugo.

6. Odvojte želje od potreba

Mnoge mame sa puno dece kupuju na veliko, kuvaju na brzinu, kupuju odeću van sezone, na rasprodaji... a često primenjuju i sistem nasleđivanja - od starijeg ka mlađem. Suprotno raširenom mišljenju, ne morate da budete bogati da biste odgajali puno dece, važno je samo da razmišljate na «adekvatan» način - šta vam je zaista potrebno.

- Deca su skupa onoliko koliko ih takvim učinite. Ljudi sa jednim detetom ili dvoje dece nam kažu: «Mora da ste bogati!». Ali, oni svoje mališane oblače u skupu garderobu i kupuju im previše igračaka, kojima ni ne stignu da se igraju.

7. Ne planirajte da vam u kući bude kao na izložbi

Evo zanimljivog iskustva jedne mame. -Bila sam manijak za čistoću i urednost pre nego što sam dobila decu. Nisam mogla ni da zamislim da živim u haosu. Sada puštam stvari da idu svojim tokom, da budu kakve jesu i usredsređujem se na to da brinem o svojoj deci i da ih volim, radije nego da imam čistu kuću.

8. Zaboravite neprimerene komentare

Potomstvo veličine košarkaškog tima svakako privlači pažnju. No, opaske na tu temu nisu uvek prikladne, naročito u stilu: «Izgleda da su im deca poput kućnih ljubimaca. Da li su ovi normalni, mora da im nešto fali?». Mnoge neugodne izjave su potekle čak iz sopstvene porodice: «Nakon rođenja trećeg deteta, kada sam majci još tri puta rekla da sam trudna, svaki put je prevrtala očima. Podržava ona mene, ali joj nikako nije jasno zašto želim toliko dece».      

U svakom slučaju, ove mame su zadovoljne. Punog srca, odlučile su da zasnuju veliku porodicu. I pored neizbežnih problema... kada bi mogle, ništa ne bi menjale. Dečja ljubav je nezamenljiva.

Snežana Damnjanović-Mitić