Tu su i neki pomalo zaboravljeni običaji i verovanja za Uskrs, igre, kojima su se mališani veselili još u prošlom veku.

Kumačenje

Ovo je jedan od običaja koji je vezan za Vojvodinu, posebno za južni Banat. Nedelju dana posle Uskrsa, devojčice južnog Banata su "kumovale" ili se bratimile kroz vence i poklanjale jedna drugoj šarenih jaja. Danas je ovaj običaj u svom prvobitnom obliku izgubljen, ali se održala svojevrsna varijacija, pa se na dan Uskrsa obavezno nose jaja ako se ide u goste, u broju koji odgovara broju ukućana u toj kući.

Kotrljanje jaja

Igrica sa jajima simbolizuje kotrljanje kamenja koje se nalazilo na ulazu u Hristovu grobnicu. Zanimljivo je da ovu igru posebno praktikuju Lužički Srbi. Deca kotrljaju jaja niz breg, a druga deca ih hvataju. Takođe, mogu ih kotrljati niz lice ispruženim dlanovima, pa ko ispusti jaje, taj je izgubio.

Od ritualne žrtve do čokoladnog zeke

Nema deteta koje se neće obradovati čokoladnom zeki za Uskrs. Poreklo ovog danas uvreženog običaja vuče iz davnina kada je zec simbolizovao obnovu života kroz smrt, tj. nekada se ritualno ubijao zec na Veliki Petak, da bi se posle on pojeo za Uskrs. Tako se danas širom Evrope o Uskrsu jede čokoladni zeka, kao trag nekadašnjeg običaja.

Strašnik čuva od grada

Svuda je prisutan običaj da se prvo obojeno jaje, a valjalo je da to bude crvena boja, postane „čuvarkuća“ koja će tokom naredne godine štiti kuću i ukućane od svake nevolje. Jaje “krstaš”, “strašnik”, zakopavali su u njivu ili vinograd da bi ih zaštitilo od grada. Prilikom sejanja, jaje “Ruka za devera” se stavljalo u seme da bi pšenica bila jedra i krupna, a u nekim krajevima su bacali uvis da bi lan i konoplja toliko porasli. Zaštitna moć jajeta se prenosi i na ljusku pa čak i na vodu u kojoj je bojeno. Mrvljena ljuska jajeta se mešala sa blatom ili balegom i lepila se u gornji deo vrata da bi zaštitila kuću od groma. Vodom u kojoj je bilo jaje umivala bi se deca radi zdravlja.

Igra šarenih jaja

Ne zna se da li je ovaigrapovezana sa uskršnjim običajima, ali se veoma rado igrala, među decom svih uzrasta. Mališani se podele po ulogama: Prodavac, Đavo s neba i šarena jaja. Kada Đavo i Prodavac izgovoraju recitaciju:

Kuc kuc
ko je?
đavo s’ neba
šta vam treba?
jedno jaje
koje boje?

Đavo mora da pogodi boju dotičnog jajeta. Ako su jaja za sebe smislila neobične boje, Đavolu je teško da pogodi. Ako pogodi, dete “jaje” mora da beži, ukoliko ga Đavo uhvati, prelazi u njegov tabor. I tako dok se sva jaja simbolično ne sakupe u jednu korpu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šaranje jaja lakom za nokte TikTok/soylumallea