Riblji štapići su hrana koju deca uglavnom obožavaju. I dok su gotove, kupovne verzije, spremne za samo nekoliko minuta, uglavnom su pune i raznih dodataka. Ako želite da napravite zdraviju, domaću verziju ribljih štapića, evo jednostavnog načina da to uradite.
Sastojci (za 4 porcije):
- 400–500 g fileta bele ribe (oslić, bakalar, pangasius, som...)
- Dva jaja
- 100 g prezli
- Dve kašike kukuruznog brašna (može i obično)
- So po ukusu
- Prstohvat belog luka u prahu (nije obavezno)
- Malo limunovog soka
- Maslinovo ili suncokretovo ulje (za premazivanje)
Priprema:
Ribu iseći na štapiće približno iste veličine (dužine oko 7–8 cm, širine 2 cm). Ako je zamrznuta, prethodno je odmrznuti i dobro prosušiti ubrusom. Nakapati sa malo limunovog soka i posoliti. Po želji dodati i malo belog luka u prahu za aromu.
U jednoj činiji umutiti jaja, u drugoj pomešati prezle i kukuruzno brašno. Svaki štapić uvaljati prvo u jaje, zatim u mešavinu prezli i brašna. Po želji, postupak se može ponoviti još jednom za hrskaviju koricu.
Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati ga tankim slojem ulja. Štapiće složiti na papir, sa malo razmaka između. Premazati ih silikonskom četkicom sa još malo ulja po vrhu. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C, oko 20–25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi. Na pola pečenja možete ih pažljivo okrenuti.
Savet: Možete da ih poslužite uz kečap, pire od graška ili pečeni krompir iz rerne.
BONUS VIDEO: