Jaja su veoma zdrava namirnica – sadrže proteine, zdrave masti i brojne druge nutrijente, te je poželjno da i inače budu na meniju mališana. Međutim, kada dođe Uskrs, deca uživanju u kucanju jajima koje posle jedu, pa se roditelji često brinu da mališani ne pojedu previše - evo šta kažu stručnjaci, koja brojka je granica. 

Najpre, treba napomenuti da sasvim maloj deci kojoj još uvek nije uvedeno jaje u ishranu, ne treba davati ni uskršnja jaja zbog rizika od alergijskih reakcija. Uvođenje jajeta u ishranu počinje postepeno od sedmog meseca bebinog života, i to određenim redosledom - prve nedelje se daje jedna osmina žumanceta, sledeće nedelje četvrtina žumanceta, pa nakon toga polovina, da bi se tek četvrte nedelje uvelo celo žumance. Tokom ovog perioda uvođenja jajeta, beba treba da jedete jaje dvaput nedeljno, kao zamenu za meso.

Kada je reč o starijoj deci, nutricionisti ističu da ne bi trebalo da jedu više od dva jaja, dok je limit za zdrave, mlade osobe tri do četiri kuvana jaja. Odrasli muškarci mogu da pojedu do tri uskršnja jaja, a žene dva. Kada su u pitanju starije osobe koje imaju neke zdravstvene tegobe, oni ne bi trebalo da jedu više od jednog jajeta.

BONUS VIDEO:

KOLIKO JAJA SMEMO POJESTI ZA DRUGI DAN USKRSA? Gastroenterolog otkrio koje su OPASNOSTI PO ZDRAVLJE ako preteramo za praznik Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)