Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrava ishrana: Koliko dugo su kuvana jaja jestiva?

Ukoliko su adekvatno čuvana, tvrdo kuvana jaja se mogu koristiti i nekoliko dana. Pročitajte preporuke nutricioniste...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jaja su veoma ukusan i hranljiv obrok. Sadrže proteine i veliki broj vitamina i minerala, te mogu da u potpunosti zamene meso. Lako su svarljiva i relativno su niske kalorijske vrednosti.

Tvrdo kuvana jaja

Kod dobro skuvanog jajeta, žumance je tvrdo. Često prisutna blaga zelenkasta nijansa dolazi od sumpora i gvožđa koji izbijaju na površinu kada su jaja prekuvana, ili je mnogo gvožđa u vodi sa česme. To ne utiče na ukus, a pogodnost je da se jaja lakše ljušte.

Jaje može da se pripremi na mnogo načina, od čega zavisi i svarljivost: kuvano je iskoristljivije, dok prženo gubi izvesnu količinu belančevina. Najlakše za varenje je kuvano, a najteže pečeno jaje. 

Kako se pravilno kuvaju jaja?

Zahvaljujući ljusci, kuvana jaja zadržavaju svu hranljivu vrednost. Evo saveta kako da ih skuvate.

Povezane vesti

Hladna jaja stavite u šerpu (u jedan red). Nalijte vodom sa česme - oko tri centimetra preko jaja. Poklopite i na visokoj temperaturi dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu, pa na umerenoj vatri kuvajte još devet minuta. Dodavanje soli u vodu za kuvanje olakšava kasnije ljuštenje. 

Potom jaja stavite pod mlaz hladne vode. Tako ohlađena stavite u čistu kutiju ili karton da ne bi apsorbovala mirise druge hrane iz frižidera. 

Povezane vesti

Sveže jaje se teže ljušti od onog koje je staro sedam do deset dana. Da li je jaje sveže?

U času sa vodom ubacite sveže jaje. Ukoliko padne na dno ili je užim delom okrenuto ka gore, sveže je, a ukoliko pluta, trebalo bi ga baciti jer je pokvareno.

Povezane vesti

Jaje koje se nalazi negde na sredini vode, može se koristiti, mada nije u potpunosti sveže.

Kako se čuvaju jaja?

Sveža jaja u frižideru mogu da stoje četiri do pet nedelja. Ljuska je "prva linija odbrane", pa pazite da ne prsne. Jaja sa napuklom ljuskom nisu za jelo. 

Povezane vesti

Tvrdo kuvana jaja se brže kvare od svežih, jer se kuvanjem opere zaštitni omotač, ogolivši tako pore na ljusci i otvorivši ih za ulazak bakterija. Dva sata posle kuvanja, jaja treba staviti u frižider - tako mogu da ostanu sveža do nedelju dana. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica